Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD-politikern Soheila Fors utsatt för brandattentat

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Soheila Fors, KD-politiker och aktivist mot hedersvåld har utsatts för ett brandattentat.
Foto: PRIVAT

Soheila Fors, politiker och aktivist mot hedersvåld, har utsatts för ett brandattentat.

Hennes familj väcktes av en smäll – och av att lågor slog upp från altanen.

Hon säger att hon utsatts för hot dagarna före händelsen.

Soheila Fors, 54, har flera gånger genom åren utsatts för hot och attacker som hon kopplar till sina insatser för att skydda hotade kvinnor – och sin kamp mot hedersvåld.

Natten till lördagen väcktes hon och hennes familj hemma i Karlskoga av en kraftig smäll. De tittade ut mot altanen och såg eldslågor.

– Vi skyndade ut och släckte. Det var tändvätska överallt. Lyckligtvis hade det regnat så elden tog sig bara i räcket, säger Soheila Fors, som är KD-politiker, debattör och författare.

– Vi ringde polisen som kom efter tio minuter. De sa att det troligen rörde sig om mordbrand, säger hon.

Tidigare har någon kastat sten mot Soheila Fors villa. Efter det senaste attentatet har polisen skrivit en anmälan om försök till mordbrand.
Foto: PRIVAT

Flera tidigare attacker

Det har upprättats en anmälan om försök till mordbrand. Polisen bekräftar händelsen.

– Vi har fått in en anmälan om brand på en altan i Karlskoga, säger Johan Wallström, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen, på söndagen.

Tidigare har okända personer kastat sten på fönstren i familjen Fors hus och skurit sönder däcken på familjens bil. Attackerna kommer i vågor, säger hon och kopplar lördagens brandbomb till att hon är en uttalad kritiker av den islamistiska regimen i sitt tidigare hemland, Iran.

Hotade med ”regimen i Iran”

– Under två dagar ringde okända män till mig. De sa: ”Regimen i Iran kommer att ta itu med dig”. Elden fick hemska minnen från kriget i Iran att komma tillbaka, säger Soheila Fors.

Hon berättar att hon är ledsen och trött. Och att hon flyttade till skyddat boende under en dag efter händelsen.

Soheila Fors är ersättare i KD:s partistyrelse. Hon är känd för sitt engagemang för utsatta invandrarkvinnor och driver tehus på flera platser för hotade kvinnor.

Hon föddes i Iran 1966 och kom till Sverige på 1990-talet.

”Jag vill prata med hedersförtryckta kvinnor – inte om”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.