Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-politiker: Går att ”fixa” homosexualitet

Enköpingspolitikern Lisa Walén (KD) menar att homosexualitet kan ”fixas” med förbön.
Hennes inlägg på Facebook var en kommentar till Uppdrag gransknings reportage om Svenska kyrkan och homosexualitet.

Människor kan "fixas" från homosexualitet skrev Lisa Walén, ersättare för Kristdemokraterna i Enköpings kommunfullmäktige, på Facebook. Nu har hon tvingats ta bort inlägget, och saknar politiskt förtroende från delar av partiet.

I slutet av förra veckan la kristdemokraten Lisa Walén upp ett inlägg på sin Facebooksida om att hon ansåg att människor kan "fixas" från sin homosexualitet, rapporterar Enköpings-Posten.

Inlägget var en kommentar till Uppdrag gransknings program om Svenska kyrkan och homosexualitet.

Walén skrev: ”Jag är inte emot människan bakom homosexualiteten, jag är emot handlingen, levernet... Och jag tror att det visst kan gå att bli fixad genom förbön och en egen önskan om att verkligen vilja lämna homosexualiteten... ”.

– Jag står för det jag sagt, men det är utifrån mitt privata tankemönster och ingen officiell uppfattning hos Kristdemokraterna, säger Lisa Walén till Enköpings-Posten.

Walén säger att hon inte vill lämna några ytterligare kommentarer till Expressen.

”Strider mot våra värderingar”

Walén är andranamn till landstingsfullmäktige för Kristdemokraterna i Uppsala län i höstens val, nu är hon ersättare för partiet i kommunfullmäktige.

Kristdemokraterna delar inte Waléns värderingar. Efter att en person på partikansliet i Uppsala sett inlägget ombads hon att ta bort det. Hur hennes politiska framtid kommer att se ut är ännu oklart.

– Jag har inte längre politiskt förtroende för Lisa Walén. Vi är en värderingsdriven verksamhet, och detta strider mot våra värderingar, säger Monica Landén, ordförande för Kristdemokraterna i Enköping.

Anna-Karin Klomp, kristdemokratiskt landstingsråd och gruppledare för partiet i landstingsfullmäktige i Uppsala län, är av en annan åsikt.

– Jag delar inte Lisa Waléns uppfattning, men har ett fortsatt politiskt förtroende för henne, det ändrar inte ett inlägg på Facebook på, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.