Dåliga siffror för Göran Hägglund och hans Kristdemokraterna i senaste Skopmätningen. Foto: Mikael Sjöberg
Dåliga siffror för Göran Hägglund och hans Kristdemokraterna i senaste Skopmätningen. Foto: Mikael Sjöberg

KD och SD under riksdagsspärren

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiet (MP) plockar popularitetspoäng även i den senaste väljarbarometern.
Sämre ser det ut för Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) som hamnar under riksdagsspärren.
MP ökar med 1,3 procentenheter till 10,9 procent i Skops opinionsmätning för december, jämfört med föregående månad. Partiet hamnar därmed på samma nivå som både i Sentios och Novus Opinions senaste mätningar, där MP fick 10,8 respektive 10,9 procent.
Även Vänsterpartiet (V) har hakat på den positiva trenden. Partiet har ökat med 1,5 procentenheter sedan november till 6,4 procent. V:s och MP:s ökningar sedan november är inte statistiskt säkerställda, vilket dock ökningarna sedan oktober är.

Centern backar

Centerpartiet (C) är mätningens största förlorare efter att ha backat med 2,1 procentenheter till 4,7 procent. Minskningen är statistiskt säkerställd, liksom KD:s på 1,6 procentenheter, vilket innebär att partiet hamnar under riksdagsspärren med sina 3,4 procent.
För första gången sedan september hamnar också SD under riksdagsspärren med ett resultat på 3,2 procent.

Oppositionen leder klart

Det rödgröna blocket går in i valåret med en klar ledning över det borgerliga blocket, 48,4 procent mot 46,3 procent. Sedan november har de rödgröna ökat med 1,1 procentenheter och alliansen minskat med 1,3 procentenheter.
Drygt 1 000 personer i åldrarna 18–84 år intervjuades mellan den 9–30 december.

Emma Fagerberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag