KD och SD ratar pride-paraden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FÄRGGLAD FEST. 45 000 personer väntas gå Prideparaden i morgon. Och de flesta riksdagspartierna ska delta med eget ekipage - förutom KD och SD.
Foto: Michael Berggren

Alla riksdagspartier deltar i Prideparaden i morgon.

Utom Sverigedemokraterna - och Kristdemo­kraterna.

- Vi ser inget egenvärde i detta, säger KD:s parti­sekreterare Acko Ankarberg.

Den publika höjdpunkten på Stockholm Pride är paraden i morgon. 45 000 personer gick i tåget förra året och antalet väntas bli lika stort i år.

Många toppolitiker har gått i paraden för att visa sin solidaritet med hbt-personer, bland andra Mona Sahlin, dåvarande S-ledare, Maud Olofsson, dåvarande Center­ledare och Lars Ohly, då­varande V-ledare. Även moderaternas Anders Borg och Beatrice Ask har gått i paraden, liksom Miljöpartiets olika språkrör.

Är med i arrangemang

Kristdemokraterna har aldrig gått med eget ekipage i denna parad.

Inte heller i år.

- Vi ser inget egenvärde i att vara med just under paraden. Men våra Stock­holms­distrikt är med i alla slags arrangemang under ­pride-­ veckan och är tillgängliga för att berätta om vår politik, säger partisekreteraren Acko Ankarberg.

Caroline Szyber, riksdags­ledamot och distriktsordförande för KD i Stockholms stad:

- Enskilda kristdemokrater kommer att gå i tåget, men vi har inget eget ekipage. Vi tar små steg åt det hållet, men vi hittade ingen gemensam paroll som vi kände att vi ville gå under. Men jag hoppas det blir så framöver.

"Vet inte varför"

Erik Slottner, vice ord­förande för KD-distriktet i Stockholm, säger en aning resignerat:

- Jag själv kommer att gå i alla fall, det har jag gjort sedan åtta år. Jag vet inte varför partiledningen inte deltar, jag kan inte riktigt svara på den frågan.

Sverigedemokraterna deltar varken i seminarier eller i paraden.

- Varför skulle vi delta? Vi har inte sett någon anledning till att göra det. Jag tror inte att vi hittar våra målgrupper där på bästa sätt, säger Martin Kinnunen, pressansvarig.

Inte tillräckligt säker

Kinnunen hävdar att SD arbetar för "alla människors lika värde och rättigheter varje dag" men anser inte att Pride hjälper dessa personer:

- Pride handlar mer om ett spektakel där man vill få uppmärksamhet, det är underhållning och sådana saker.

- En av orsakerna till att vi inte deltar är säkerhets­aspekterna, säger Kinnunen.

Dessa partier medverkar i Pride Socialdemokraterna Moderaterna Centerpartiet Folkpartiet Vänsterpartiet Miljöpartiet

Förra S-ledaren Mona Sahlin invigde Pride tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson, FP. Partiet deltar i seminarier och i paraden i morgon. Nuvarande S-ledaren Stefan Löfven deltog i en debatt om hbt-personer i regi av Pride i onsdags.

Partiets kommunikationschef Nina Wadensjö:

- Vi är med för att det här är jätteviktiga frågor. Det finns en kamp här. Så länge det finns förtryck och fördomar är det jätteviktigt att delta.

Partiet deltar i och arrangerar flera seminarier. Har tält i parken där flera M-statsråd och riksdagsledamöter kommer att vara när­varande. Hela 300 moderater väntas gå i paraden i morgon, bland andra flera av partiets riksdags­ledamöter.

Petter Larsson, pressekreterare:

- Det är viktigt för oss att delta för att manifestera för tolerans och öppenhet i samhället.

Deltar i en rad seminarier, har tält i Pride-parken. I paraden kommer bland andra partiordföranden Annie Lööf att gå.

Oscar Sundevall, pressekreterare:

- Vi anser det är viktigt att delta. HBT-frågorna har ju inte nått hela vägen fram. Det finns ju diskriminering, och transpersoner som behandlas felaktigt.

EU-minister Birgitta Ohlsson invigde Pride tillsammans med Mona Sahlin, S.

Birgitta Ohlsson:

- Pride är både allvar och fest. I en del länder är homosexualitet belagt med dödsstraff. På andra håll har vi kommit mycket längre, men inte utan frihetskamp. Därför måste vi fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter.

Partiet deltar i flera seminarier, har ett tält i Pride-parken med olika aktiviteter. Partiledaren Jonas Sjöstedt deltar i paraden.

Pressekreteraren Emil Persson:

- Självklart deltar vi. Vi har länge varit engagerade i hbt-rörelsen och känner oss nära den.

Deltar i flera seminarier, har tält i parken med många aktiviteter. Språkröret Gustav Fridolin kommer att gå i paraden i morgon.

Robert Damberg, press-sekreterare:

- Vi deltar därför att vi tycker det här är viktigt, så klart. Det här är frågor som vi drivit länge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.