Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD och SD kräver extern granskning

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
Raad Al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET
Mikael Oscarsson, KD.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

En reporter på Ekot inledde en privat relation med den utpekade islamisten Raad Al-Duhan.

KD och SD kräver nu en oberoende utredning av händelsen.

– Att det ens kan misstänkas att det förekommer infiltration på Sveriges Radio gör att man behöver den här typen av klarläggande, extern undersökning, Mikael Oscarsson, KD, till SvD. 

En reporter på SR inledde en privat relation med Raad Al-Duhan.

Hon granskade fallet med honom och de andra utpekade islamisterna som fått utvisningsbeslut, eftersom Säpo anser att de hotar rikets säkerhet. 

Nu vill KD och SD se en oberoende utredning av händelsen, skriver SvD. KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson lyfter fram att mannen mordhotat en tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad. Det är Anna Gullberg, som nu är samhällsreporter på Expressen.

– Att en journalist som rapporterar om det inleder en relation med en som hotat en annan journalist till livet är inget som kan bara förbigås. Sveriges Radio borde lägga alla kort på bordet.

”Frågor som inte är utredda”

SD-politikern Linus Bylund sitter i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen som äger SR, och skriver till SvD att det är ”uppenbart att man brustit i sina säkerhetsrutiner”:

”Eventuellt utkrävande av ansvar är avhängigt svaren på en rad frågor som jag menar inte är helt utredda. Vem visste vad, och när, och vem eller vilka har brustit i omdöme, till exempel.”

Terrorforskarna Wilhelm Agrell och Magnus Ranstorp har tidigare lyft krav på extern granskning. Det är inte aktuellt, säger SR:s säkerhetschef Marcus Qvennerstedt. Han säger att säkerhetsavdelningen kopplades in när Ekot fick kännedom om händelsen.

– Sen har vi kommit fram till att vi säkrat upp de bitar som behöver säkras för att det inte skett nån skada eller funnits risk för skada.

Ur arkivet:

Se inslaget från 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.