Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD och C under riksdagsspärren

Det är motigt för alliansen. Både Kristdemokraterna och Centern skulle hamna utanför riksdagen om det vore val i dag.Foto: Anders Ylander

Stödet för oppositionen ökar. Både Kristdemokraterna och Centern skulle dessutom hamna utanför riksdagen om det vore val i dag, visar TV4/Novus väljarbarometer.

I dag beger sig alliansen ut på Sverigeturné.

Målet är att visa upp en enad bild efter den senaste tidens splittring och rikta fokus mot en ny miljardsatsning på infrastruktur.

- Vi jobbar hårt tillsammans för att stärka hela landet i den kommande budgeten, säger C-ledaren Annie Lööf.

Fakta: Läget i augusti 2012

M: 30,2 +0,7

FP: 5,7 +0,1

C: 3,8 –1,3

KD: 3,1 –0,8

S: 34,8 +1,0

V: 5,8 0,0

MP: 9,5 +0,2

SD: 5,9 +0,1

Övriga: 1,2 –0,1

Källa: TV4/Novus

Det har varit en tuff sommar för Annie Lööf och allianssamarbetet. Under politikerveckan i Almedalen sågade Centerledaren glöden i samarbetet och bjöd in till nytt alliansmöte i sin egen hemby Maramö.

Men det som skulle bli en nytändning blev snarare ett tecken på splittring. Göran Hägglund, Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt var alla irriterade över att inte ha fått information om inbjudan i förväg, och tog öppet avstånd genom att dröja med svar.

"Det har varit en del snack"

Nyheter om sprickor i alliansen har sedan dess duggat tätt och Annie Lööf har fått hård kritik i medierna för bland annat felaktiga krognotor. Som Expressen tidigare kunnat berätta planeras nu en kraftsamling för att de fyra partierna ska framstå som mer eniga. I dag sjösätts planen.

- Det kan vara bra att visa på allianssamhörighet. Det har varit en del snack i medierna om allianssplittring, vilket är helt naturligt. Vi har inte själva hållit ihop alliansen så tydligt, utan tyckt att det kanske är läge att profilera sitt eget parti lite mer. Den här resan blir ett startskott för mer alliansprofilering, säger en regeringskälla.

Hamnar under spärren

TV4/Novus väljarbarometer visar att alliansen gör rätt i att ta läget på allvar. Centerpartiet får i väljarbarometern ett stöd på 3,8 procent. Det är främst kvinnor som lämnar partiet – större delen av dessa går i stället över blockgränsen till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

För Kristdemokraterna går det fortsatt trögt, och de stöds bara av 3,1 procent av väljarna.

I dag sätter sig de fyra alliansledarna tillsammans med inbjudna medier på ett chartrat tåg mot Linköping och torgmöte. Där ska man fira att allianssamarbetet i veckan fyller åtta år och partiledarna talar.

Ombord på tåget släpper man dessutom en nyhet om en miljardsatsning på infrastruktur, en av de större satsningarna i budgeten.

"Jag ser fram emot dagen"

De kommande veckorna kommer ytterligare nyheter släppas om budgetsatsningar på forskning och sänkt bolagsskatt bland annat. Planen är att göra fler gemensamma resor fram till att höstbudgeten presenteras i sin helhet i september, då det mesta redan ska vara känt. Det blir bussresor och tågresor, företagsbesök, kommunbesök och framträdanden på forskningsanläggningar, till platser som på något sätt kan knytas till nyheten, enligt Expressens källor.

- Det är alltid givande att tillsammans med mina allianskolleger möta väljare ute i landet och förklara hur vi med hjälp av framtidsinvesteringar skapar ett konkurrenskraftigt Sverige, säger Folkpartiets Jan Björklund om dagens resa till Linköping.

C-ledaren och näringsministern är trots den senaste tidens hårda mediebevakning vid gott mod.

- Jag ser fram emot dagen med mina allianskolleger, säger Annie Lööf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.