KD nära riksdagsspärren i ny SvD/Sifo-mätning

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Ebba Busch (KD).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna och Miljöpartiet ligger under fyraprocentsstrecket i en ny väljarbarometer från SvD/Sifo – Även KD närmar sig riksdagsspärren med stormsteg.

– Ebba Busch haft en del historier med festande och några fastighetsaffärer som tar bort intresset för andra frågor, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD. 

Årets första väljarbarometer från SvD/Sifo har presenterats. Det ser mörkt ut för de två partierna Liberalerna och Miljöpartiet som alltjämt befinner sig under riksdagsspärren.

Under våren 2019 hade Kristdemokraterna rekordhöga 12 procents stöd i opinionsundersökningar. Sedan dess har det varit fritt fall och sedan förra opinionsundersökningen i november 2020 har KD tappat ytterligare 0,4 procentenheter.

Så ser väljarstödet ut. Grafik från SvD.
Foto: SvD

Därför rasar KD

En anledning till KD:s fortsatta fall i Sifos mätning är att de små partierna har mycket svårt att hävda sig i frågor om pandemihanteringen, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD.

– Väljarna söker sig gärna till de stora partierna som ses som statsbärande och för KD innebär det att man tappar till Moderaterna, säger han.

Dessutom påverkas väljarstödet för KD också av diverse fadäser som partiledaren Ebba Busch utsatt sig för under hösten.

– Ebba Busch har haft en del historier med festande och några fastighetsaffärer som tar bort intresset för andra frågor, säger Sjörén.

Ebba Busch har under hösten drivit en rättstvist mot Esbjörn Bolin, 81.

Så gjordes undersökningen

Så gjordes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 6 947 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”


Intervjuerna genomfördes den 11 till 21 januari 2021. Ca 1 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.


Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent baseras på webbintervjuerna.

Webbintervjuerna görs främst för att få en större bas för att kartlägga strömningar mellan partierna.


Källa: SvD

Svenska makthavarnas tabbar under pandemin

Jimmie Åkesson snörvlar, Ebba Busch festar och Stefan Löfven julhandlar – inte helt i linje med rekommendationerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.