Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD lovar storsatsning på förlossningsvården

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Det är så många kvinnor som upplever en enorm otrygghet inför förlossningen”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
”Vi har en ohållbar situation i svensk förlossningsvård”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I februari i år blev Ebba Busch Thor mamma för andra gången – och såg själv hur barnmorskor och undersköterskor kämpade för att hinna med. 

Nu lovar hon förlossningsvården 750 miljoner kronor mer än regeringen under tre år. 

– Vi har en ohållbar situation i svensk förlossningsvård. 

Så sent som i söndags tågade KD-ledaren Ebba Busch Thor i den så kallade BB-marschen i Uppsala, för en jämlik och rättvis förlossningsvård. 

Och nu avslöjar hon partiets kommande storsatsning. I den skuggbudget som Kristdemokraterna presenterar nästa månad vill partiet tillföra 2,5 miljarder kronor till förlossningsvården de närmaste tre åren – 750 miljoner kronor mer än regeringen. 

Detta ska bland annat räcka till 5 000 nya förlossningsplatser, utökad möjlighet till vistelse på patienthotell inför stundande förlossning – och till ett nationellt kompetenscentrum för förlossningsvård. 

– Det är så många kvinnor som upplever en enorm otrygghet inför förlossningen. Det måste vi ändra på, säger hon. 

– Det här är en rejäl satsning som faktiskt skulle innebära att vi höjer kapaciteten inom förlossningsvården.

LÄS MER: KD-ledaren Ebba Busch Thor om gravidlyckan

Utlovar höjda löner och förbättrad arbetssituation

Enligt Ebba Busch Thor ska pengarna bland annat användas till både höjda löner och förbättrad arbetssituation för barnmorskor och undersköterskor.

– Varje dag kan inte vara en sprintmarsch på jobbet för att orka och räcka till. Då behöver man fler kollegor, en bättre arbetssituation och på sina håll en bättre lön. 

Som tvåbarnsmamma nu då, vad har du själv sett av förlossningskrisen?

– Både jag och min man är otroligt tacksamma för de möten vi har haft med vården. Det finns enskilda barnmorskors och undersköterskors ansikten och inte minst händer och underarmar som jag aldrig komma att glömma, för att jag kramade dem så hårt under både den första och den andra förlossningen. Men det är klart att man märker att situationen är ansträngd. Man märker att de bär otroligt tungt, och det är inte rimligt att det fortsätter år ut och år in. 

Hur överens är ni inom alliansen då?

– Det här är ju Kristdemokraternas förslag som vi presenterar, men vi kommer självklart vara pådrivande i en kommande alliansbudgetförhandling för att sjukvården ska prioriteras. Förlossningsvården har fått höra många gånger att man står näst på tur. 

KD:s budgetsatsning på förlossningsvården

I sin skuggbudget vill Kristdemokraterna ge förlossningsvården 750 miljoner kronor mer än regeringen under åren 2018-2020.

Satsningen ska bland annat resultera i 5 000 nya förlossningsplatser. 

Därutöver satsas 30 miljoner kronor på patienthotell för gravida kvinnor som bor i glesbygden. De ska kunna bo där tillsammans med sin partner inför den stundande förlossningen. 

KD avsätter också 30 miljoner kronor för att inrätta ett nationellt kompetenscentrum för förlossningsvård – med syftet att höja professionens kompetens och för att förebygga och behandla förlossningsskador. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.