Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD-ledning svänger om homoadoption

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under en utfrågning under Pride sa partiledare Ebba Busch Thor att hon anser att homosexuella ska få adoptera. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Robin Aron

Kristdemokraternas partistyrelse vill att partiet ändrar sin åsikt om att homosexuella par inte bör få adoptera, skriver tidningen Dagen.

Förslaget kommer att läggas fram vid KD:s riksting i oktober.

Men det jäser i de egna leden.

– Det går inte med bästa vilja i världen att säga att det är barnets bästa att hamna hos samkönade par, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg.

Kd:s andre vice ordförande, Emma Henriksson, säger till Dagen att partistyrelsen ställer sig bakom nuvarande lagstiftning, att det inte ska finnas någon restriktion för homosexuella personer att bli prövade som adoptivföräldrar.

Men alla håller inte med om att det är ett bra förslag, exempelvis Tuve Skånberg:

– De far säkert inte illa, men ska man optimera för barnet, så ska det vara en mamma och pappa, säger han och fortsätter:

– Vi måste ge dem det bästa vi har och vad vi vet så är en familj med mamma och pappa bättre än alla andra konstellationer.

På vilket sätt är det bättre?

– Det handlar om identifikation. Att ha en mor och en far och identifiera sig med, men också om arbetsbördan: En man och en kvinna kompletterar varandra. De har blivit berövade en mamma och en pappa – då ska mottagarlandet se till att de får en mamma och en pappa, säger Tuve Skånberg.

Flera kritiserar förslaget

Det var vid en utfrågning under Pride-veckan i Stockholm som partiledaren Ebba Busch Thor uttryckte att hon personligen anser att homosexuella ska ha rätt att adoptera.

Partistyrelsens förslag lär väcka debatt, skriver Dagen – och Tuve Skånberg är inte ensam om att kritisera förslaget.

Karin Lindell i Kristdemokraternas seniorer är inte helt övertygad om att förslaget är bra. Hon undrar:

– Hur upplever barnen det här? De får ju förhoppningsvis mycket kärlek även i ett sådant äktenskap. Men hur upplever barnen det här när de blir 10-15 år? Det har vi inte sett så mycket av ännu.

Adaktusson vill inte säga vad han tycker

Frågan om homoadoptioner är känslig inom KD. Ett av partiets mer kända ansikten utåt, europaparlamentarikern Lars Adaktusson, vill inte berätta vad han anser om det nya förslaget.

– Jag kan säga på en gång: Jag har inget att säga i den frågan just nu. Partistyrelsen har fattat ett beslut, att det ska kommuniceras på rikstinget så jag känner att jag vill vänta med att kommentera.

Du vill inte ens berätta hur du tidigare ställt dig till frågan?

– Nej, jag väntar helst med det, säger Lars Adaktusson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.