Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENFoto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
 Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DNFoto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN
 Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN

KD-ledaren om turnén med Bert Karlsson: ”Den behövs”

Publicerad

Ebba Busch Thor var bara fyra år gammal när den dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg 1991 reste sig ur tv-soffan och gick – i protest mot Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. 

Nu åker KD-ledaren på turné med samme Bert Karlsson.

– Turnén behövs verkligen för att bryta Stockholmsfixeringen, säger hon inför sin medverkan i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. 

Enligt Demoskops och Expressens väljarbarometer i mars skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen om det vore val i dag. 

Men snart kommer vändningen, tror partiledaren Ebba Busch Thor, som på måndag inleder sin förvalsturné.

– Den behövs verkligen för att bryta Stockholmsfixeringen i politiken. Så många väljare upplever att de inte får svar på sina frågor i de traditionella intervjuerna och utfrågningarna i ett val. Här blir det politik i annat format med raka frågor och ärliga svar som jag tror många kommer gilla. För mig är det viktigt att möta väljarna direkt och inte bara via media. 

 

SE TIDIGARE AVSNITT Här hittar du "Bara Politik"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vilket blir ditt huvudbudskap och varför?

– Att det pågår ett välfärdssvek inom sjukvården, äldreomsorgen och för tryggheten mot brott. Alla dessa centrala välfärdsfunktioner har försämrats under Stefan Löfvens regering och jag vill berätta om vad jag vill göra för att vända den utvecklingen till ett välfärdslöfte som håller. 

 

LÄS MER: Bert Karlsson vill rädda KD: ”Jag representerar folket” 

 

Ebba Busch Thor väljer att turnera med Bert Karlsson, som 1991 grundade partiet Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. 

– För att nå ut bättre och komma i kontakt med människor så vill jag låta Bert Karlsson ställa raka tuffare frågor som jag ska svara på utan krusiduller. 

Hur ser du idag på Bert Karlssons karriär som politiker i Ny Demokrati?

– Det är ju 25 år sedan nu. Alla vet att Kristdemokraterna och Ny Demokrati tyckte olika i flera frågor på 90-talet. Bert är engagerad och tycker många saker och jag vill gärna diskutera de sakerna med honom. I frågan om att förstatliga sjukhusvården tycker vi lika och i andra frågor tycker vi olika. 

LÄS MER: Bert Karlsson åker på turné – med Ebba Busch Thor

 

Bert Karlsson säger att Kristdemokraterna ska upp i 8-10 procent i valet i höst. Tror du själv att det blir verklighet?

– Bert brukar säga att han aldrig har haft fel, så vi får väl se! Jag kommer att göra allt jag kan för att vi ska göra ett bra val. Och om valet handlar om sjukvård, äldreomsorg och tryggheten mot brott så har vi en jättechans att göra ett riktigt bra val.

 

Kvällens program – minut för minut

 

19.00: Programmet startar

Direktsändning från studio 1 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Utfrågning

Partiledaren Ebba Busch Thor om förvalsturnén med Bert Karlsson och sjukvårdskrisen som ska rädda Kristdemokraterna kvar i riksdagen. 

19.11: Googles ansvar

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) om Google.

19.12: Utfrågning

Tidigare KD-ledaren Göran Hägglund berättar om tiden efter politiken – och om förslaget att höga pensionsåldern. 

19.22: IT-skandalen

Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren vittnar i riksdagen.

19.23: Utfrågning

Nationalekonomen Tino Sanandaji om kommande boken som bland annat ska handla om skönmålning av Sverigebilden. 

19.35: Nya ministern

Nya ministern Lena Hallengren om sina viktigaste frågor.  

19.36: Debatten

S-kommunalrådet Lars Stjernkvist möter Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson, tidigare politiskt sakkunnig för Liberalerna, i en debatt om integration och trygghet. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag