KD-ledamöter vill förbjuda burkan

Publicerad
Uppdaterad
Efter Fredrik Reinfeldts utspel kommer nu krav från riksdagen på att förbjuda burka ute i samhället.
Flera kristdemokrater vill att det ska bli olagligt att bära plagget på allmän plats.
- Det är ohygieniskt och äckligt, säger riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD).
I onsdags fick Fredrik Reinfeldt frågan vad han tycker om ett franskt förslag om förbud mot burka och niqab på tunnelbanan.

Vill förbjuda

Han tog inte direkt avstånd, men har i efterhand gjort klart att han inte vill ha en lag som förbjuder burka.
Men han har inte hela alliansen med sig. Nu höjs krav från riksdagen på ett förbud. Riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD) vill förbjuda burka på offentliga plats.
- Ja, det tycker jag. Och inte bara på offentlig plats, utan även på skolor och sånt. De kan ha det hemma, men det kommer de inte ha ändå, säger hon.
Annelie Enochson betonar att hon inte har några problem med en sjal som täcker håret. Men burka och niqab vill hon inte veta av.
- Det är ohygieniskt och äckligt för en kvinna att hålla på och andas där bakom, säger KD-ledamoten.

"Gå maskerad"

Hon får medhåll från flera partikamrater.
- Jag lutar nog också mot ett förbud. Att bära burka är ju att gå maskerad. Och att vara maskerad på tunnelbanan, vi vet ju inte vem som finns under den där burkan, säger riksdagsmannen Ingemar Vänerlöv (KD).
Även KD-ledamoten Lennart Sacrédeus pratar om ett förbud.
- Ja, men jag skulle inte kalla lagen burka- eller niqabförbud. Jag skulle formulera det som ett maskeringsförbud, säger han.
Miljöpartiets integrationspolitiska talesman Memhet Kaplan är förbluffad över riksdagskollegornas uttalanden.
- Oj! Jag är förvånad. Jag trodde inte man tyckte så här. Har de ens träffat en kvinna som bär niqab?, säger han.
Migrationsminister Tobias Billström, Moderaternas integrationspolitiska talesman, tror inte heller på ett förbud.
- Det är en sak att ogilla burka, men därifrån till att lagstifta är något helt annat.
- Det är fel, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag