Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

KD-ledamot vill byta ut Hägglund

Publicerad
Kritiken mot Göran Hägglund växer lavinartat.
Nu pratar riksdagsledamöter i Kristdemokraterna öppet om att hitta en ny partiledare.
Expressen kan berätta att den tunga KD-ledamoten Tuve Skånberg vill byta ut Hägglund så snabbt som möjligt.
- Är Göran Hägglund den som är bäst skickad att leda oss i valet 2014? Jag är inte övertygad om det, säger han.
Det var när Göran Hägglund ifrågasatte vårdnadsbidraget som eftervalsdebatten tog fart i partiet. KD-ledaren fick intern kritik för sitt utspel och plötsligt hade han en diskussion på halsen där partikamrater ifrågasatte hans ledarskap.
Debatten är en följd av partiets dåliga valresultat, där KD backade med 1 procentenhet ner till 5,6 procent.

Nu växer kritiken

Riksdagsmannen Tuve Skånberg, tung KD-profil och riksdagsledamot sedan 1991, tror inte på Hägglund som partiledare i nästa valrörelse.
– Är Göran Hägglund den som är bäst skickad att leda oss i valet 2014? Jag är inte övertygad om det, säger han.
Skånberg säger att han vill se en ny partiledare så snart som möjligt.
– Då kommer nästa fråga: är det nu han ska lämna, eller ska vi vänta ett eller två år? Min ståndpunkt är att det är bättre att ett skifte sker nu än att det sker närmare 2014, så att nästa person ska kunna presentera sig och bli känd inför svenska folket, säger han.
När Expressen pratar med KD-ledamöter vill flera av dem inte uttrycka sitt stöd för Göran Hägglund. Riksdagskvinnan Penilla Gunther kan inte svara ja på frågan om hon vill att han sitter kvar.
– Jag vet inte det. Han borde tala ur skägget nu och säga vad vi ska satsa på. Han måste visa handlingskraft, säger hon.

Oklart

En annan riksdagsledamot som vill vara anonym svarar på ett liknande sätt.
- I nuläget kan jag inte svara ja eller nej på frågan om Göran Hägglund ska leda partiet i nästa val, säger KD-ledamoten.
Men Göran Hägglund är inte orolig. Han målar i stället upp en bild av partikamrater som hyllar honom.
– Jag träffade fem partidistrikt i Västra Götaland förra lördagen som slutade med att alla församlade stod upp och applåderade, säger han.
– Min sammanlagda bedömning är att det finns ett starkt stöd för mig som partiledare, fortsätter KD-ledaren.
En framtidsgrupp jobbar nu med att ge förslag på hur man ska ta sig ur krisen. På partiets riksting nästa sommar ska en ny partistyrelse väljas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag