Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD lämnar samtal med regeringen

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna hoppar av försvarssamtalen med regeringen, M och C om pengar till försvaret, enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Det är inte konstruktivt att fortsätta, säger hon.

Enligt Busch Thor står man 10 miljarder kort i förhandlingarna gällande finansieringen av försvaret.

– De har gått hela sommaren sedan senaste mötet hölls och regeringen ligger fortfarande flera miljarder under det vad Försvarsmakten och vi bedömer. Det är inte konstruktivt att fortsätta, säger hon.

Dessa 10 miljarder behövs för att klara utmaningarna de kommande tre åren, säger hon, bland annat för att bekosta ytterligare förstärkning.

Hur ska KD nu fortsätta kunna påverka frågan?

– Vi har påverkat så mycket som möjligt där vi sett att det det finns en lyhördhet, men vi verkar ha stannat och det är ingen idé att fortsätta förhandla.

Lämnar "försvarsgruppen"

Med detta beslut lämnar alltså KD den så kallade "försvarsgruppen", bestående av S, MP, M, och C, som under en lång tid förhandlat om ändrade anslagsnivåer för innevarande försvarsbeslutsperiod 2016–2020. 

Tidigare i år meddelade man att man kommit överens om höjda försvarsanslag på 500 miljoner. De nya pengarna är öronmärkta för en satsning på luftvärn på Gotland, ökad incidentberedskap och nya fordon till flygvapnet och hemvärnet.

Nyligen uppgav ÖB Micael Bydén att det behövs minst 6,5 miljarder mer sammanlagt fram till och med 2020. Detta utöver de 500 miljoner man beslutade om i mars.


LÄS MER: Partierna överens: Mer pengar till försvaret 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.