KRIS. Det ser mörkt ut för Jan Björklund, Annie Lööf, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt efter Expressen/Demoskops nya mätning. Enligt den är Socialdemokraterna mer än tre gånger så stora som FP, KD och C tillsammans. Foto: Anders Ylander
KRIS. Det ser mörkt ut för Jan Björklund, Annie Lööf, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt efter Expressen/Demoskops nya mätning. Enligt den är Socialdemokraterna mer än tre gånger så stora som FP, KD och C tillsammans. Foto: Anders Ylander

KD-katastrofen - långt under riksdagsspärr

Publicerad

GÖTEBORG. Här tvingas statsminister Fredrik ­Reinfeldt krishantera nya rysarsiffror för alliansen.

Kristdemokraterna får 2,4 procent av rösterna i Expressen/Demoskops nya väljarbarometer - den sämsta siffran sedan mätningarna började 1998.

- Nu är det öppet vem som samarbetar med vem, säger Socialdemokraternas parti­sekreterare Carin Jämtin.

Alliansens fyra borgerliga partiledare reste i går till Göteborg för att bryta det usla opinionsläget och övertyga näringslivet om att S-ledaren Stefan Löfven bluffar när han talar om satsningar på innovationer.

Under ett företagsbesök i Göteborg möttes de av en ny kalldusch.

Socialdemokraterna är nu mer än tre gånger så stora som Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet - tillsammans.

Krishantering

När parti­ledarnas medarbetare fick se väljarbarometern för juni började genast krishanteringen och full aktivitet utbröt.

Det stod snabbt klart att det nu råder ­katastroftillstånd inom Kristdemokraterna. Partiets siffror är så låga att Demoskop slår fast att partiet "befinner sig nu signifikant under fyraprocents­spärren".

Statsminister Fredrik Reinfeldt tittade i går länge på siffrorna innan han kommenterade den nya rysar­mätningen:

- Vi vill ju att det ska gå bra för hela alliansen, och vi behöver alla fyra för att bli omvalda 2014.

Skyller på medierna

Indirekt skyllde han sedan på medierna som inte granskar Social­demokraterna och oppositionen tillräckligt hårt.

- Vi är mitt i en period där allt granskningstryck ligger på regeringen. Alla förhoppningar som inte kopplas till några ­färdiga förslag ligger på oppositionen.

Fredrik Reinfeldt konstaterade samtidigt att "alliansen måste förnyas i närtid". Vad det betyder ville han dock inte svara på.

- Vi får återkomma kring det.

För KD-ledaren Göran Hägglund har siffrorna pekat stadigt nedåt i snart två års tid, men nu är de rekordlåga - trots att han så sent som i april lovade att vändningen skulle komma "inom några veckor".

KD har fokus på valet

Han möter de nya ­siffrorna med en suck - och hävdar:

- Det här är ju inte ovanligt mellan valen. Vi har genomfört ett stort arbete som fortfarande pågår och som tar sikte på 2014. Det är då vi ska vara bra.

Men vad skickar de här siffrorna för signal till parti­organisationen?

- Att vi behöver kavla upp ärmarna och jobba hårdare.

Socialdemokraterna får i juni­mätningen 35,7 procent - bara ­marginellt bättre än i maj. En siffra som partisekreteraren Carin Jämtin inte är nöjd med.

- Vi måste bli ännu tydligare i jobbpolitiken och prata mer om Socialdemokraternas lösningar på framtidens frågor.

"Får se vad det leder till"

Samtidigt dödförklarar hon den borgerliga alliansen - med hänvisning till KD:s rekordlåga siffra:

- Nu är det öppet vem som ­samarbetar med vem. Med de här siffrorna har vi fått en ny dimension i blockpolitiken. Och vi får se vad det leder till i längden.

På frågan om vad som menas med det upprepar hon Löfvens ­budskap:

- Vi återkommer i regeringsfrågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag