KD: Inför kemisk kastrering av våldtäktsmän

Ska kastreras efter avtjänat fängelsestraff, meddelar KD-ledaren på en pressträff.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill se hårdare tag mot sexbrottslingar. 

Partiledaren Ebba Busch säger på en pressträff att partiet vill kunna kastrera sexbrottslingar innan de släpps.

– Det vi vill göra nu handlar om att när en våldtäktsdömd man kliver utanför murarna ska han vara kemiskt kastrerad, säger Busch. 

KD vill införa kemisk kastrering av dömda våldtäktsmän, uppger partiledaren Ebba Busch på en pressträff om förslag mot sexualbrott på fredagen.

– Det här är en medicinsk behandling som helt enkelt minskar sexlusten. Det bör vara ett villkor för villkorlig frigivning, säger Busch. 

Kastrering ska därmed vara ett villkor för villkorlig frigivning, som sker då den dömda avtjänat två tredjedelar av straffet. 

– Det kan betyda att om en person som Nytorgsmannen ska kunna bli en fri man ska en kemisk kastrering ha skett innan frigivningen, säger Busch.

Föreslår höjda straff

Därtill vill partiet se en ”övervakningsperiod” för dömda som släppts, som ska motsvara en tredjedel av det avtjänade straffet.

KD föreslår vidare ett höjt straff på mellan 10 till 25 års fängelse för grov våldtäkt, samt livstids fängelse för grov våldtäkt mot barn. 

Man vill också upprätta ett nationellt kunskapscentrum för sexuellt våld där personer som upplever sig ha ”problematisk sexualitet” kan få stöd. 

Där ska personer som oroar sig för ”oönskade sexuella tankar och impulser och har en tvångsmässig sexualitet” kunna tilldelas kemisk kastrering på frivillig basis, skriver KD i ett pressmeddelande. 

Ebba Buschs (KD) utspel : Upprättar ”abortkontrakt”

Vill att samtliga partier skriver under.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.