Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD: Inför dagpenning – skrota försörjningsstöd

Ebba Busch Thor.Foto: OLLE SPORRONG

Kristdemokraterna vill byta ut dagens försörjningsstöd, som kommunerna ansvarar för, mot en statlig dagpenning. Det förslaget presenterade partiledaren Ebba Busch Thor på måndagen. 

– Det här kommer öka incitamenten att gå från bidrag till arbete, säger hon. 

På måndagen höll KD-ledaren Ebba Busch Thor och Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson i KD, en presskonferens där de presenterade en rad nya förslag på integrationsområdet. Bland annat vill de införa en statlig dagpenning i stället för dagens försörjningsstöd, som betalas ut via kommunerna. På så sätt blir kostnaderna för arbetslöshet en kostnad för staten i stället för enskilda kommuner. 

Den föreslagna summan för dagpenningen är på 382 kronor, vilket skulle innebära att en ensamstående person skulle få en total dagpenning på 11 473 kronor per månad. Enligt förslaget skulle dagpenningen inte vara behovsprövad.  

– Det fungerar inte som det är i dag, när kommunerna många gånger har ett väldigt stort ekonomiskt ansvar för personer som bedöms vara arbetsföra som går på försörjningsstöd när de egentligen borde få rejält med insatser för att komma i arbete, säger Ebba Busch Thor. 

Vad kommer konsekvenserna för de arbetslösa bli med den här modellen? 

– Det här kommer öka incitamenten att gå från bidrag till arbete, det vill säga att göra det mer lönsamt att faktiskt ta ett riktigt jobb och bli en del av det svenska samhället. Det tror vi är rätt för den enskilde, det är inte rätt att de här människorna blir fast i ett bidragsberoende och i ett långvarit utanförskap. Men det här skulle också innebära en stor vinst för Sverige och samhällsekonomiskt. 

Ebba Busch Thor säger att hon nu hoppas på brett stöd i riksdagen. 

– Förhoppningsvis ser alla partier i riksdagen att kostnaderna för försörjningsstödet nu äter upp budgetutrymme för barnomsorg och för äldreomsorg i kommun efter kommun. Och det kommer inte att lösas genom att man bara skjuter till mer generella statliga medel som vi möjliggjorde så sent som i förra veckan. Utan det måste också bygga på att man hittar ett sätt att kapa kostnaderna. 

Om ni får igenom det här, när skulle det kunna vara på plats? 

– Det här är en ganska stor förändring och jag tror att det är många kommuner som skulle välkomna det här. Men det är något som behöver utredas exakt hur man skulle rulla ut en sådan här reform.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.