Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD går ihop med V – kan väcka misstroende

Hör Ebba Busch (KD): ”Sverige förtjänar en ny regering”.
Ebba Busch är beredd att väcka misstroende mot Stefan Löfven tillsammans med Vänsterpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet har tidigare sagt att de planerar att väcka misstroende om inte Löfven stoppar de planerade förändringarna i arbetsrätten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna är beredda att väcka misstroende mot Stefan Löfven (S) tillsammans med Vänsterpartiet. 

Även M och SD sluter upp för att fälla regeringen.

Men statsministern slår tillbaka – och får uppbackning av C-ledaren Annie Lööf.

– Jonas Sjöstedt spelar ett högt politiskt spel, säger hon till Expressen.

På torsdagen upprepade V-ledaren Jonas Sjöstedt att han kommer väcka misstroende mot statsministern, om Löfven inte ger ett besked om att stoppa de planerade förändringarna i arbetsrätten.

För att väcka misstroende krävs 35 mandat i riksdagen, och Sjöstedt behöver därför hjälp för att få till en omröstning.

Som Expressen tidigare kunde berätta arbetade Kristdemokraterna intensivt under torsdagen för att internt förankra beslutet om att bistå Vänsterpartiet, vilket bekräftades av Ebba Busch i ett tal på KD:s partifullmäktige.

– Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja. Sverige förtjänar bättre. Sverige behöver en ny regering.

– Regeringen är splittrad, rådvill och sönderförhandlad. När vi nu som mest hade behövt ett tryggt ledarskap skakar i stället regeringssamarbetet, eftersom januaripartierna är inte är överens om vad man själv skrivit in i sitt avtal, säger Ebba Busch.

Åkesson: ”Bluffen borde synas”

Ulf Kristersson har tidigare sagt att han inte vill hjälpa Vänsterpartiet att väcka misstroende mot Löfven i frågan om arbetsrätten, eftersom Moderaterna stöder de föreslagna förändringarna.

Nu förtydligar M-ledaren att de alltid kommer rösta för en ny regering, även om han anser att det hittills framstår som ”tomma hot” från Sjöstedt.

”Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan”, skriver Kristersson på Facebook.

SD kommer också rösta för att avsätta Löfven om tillfälle ges. Jimmie Åkesson sätter nu press på Sjöstedt, som han tycker har en ”historik av att göra utspel och utfästelser utan att följa upp i handling”.

”Bluffen borde synas”, skriver SD-ledaren på Twitter.

Januaripartierna har uttryckt en förhoppning om att arbetsmarknadens parter ska återuppta sina förhandlingar, men i nuläget ser det inte ut att bli av. I stället driver C och L på för att den omdiskuterade las-utredningen ska bli lag.

Stefan Löfven har i sin tur sagt att utredningen är obalanserad och behöver omförhandlas. Under ett internt S-möte förra veckan lovade statsministern att utredningen aldrig kommer att bli lag i sin nuvarande form – tvärtemot vad hans samarbetspartier säger.

Annie Lööf markerar mot Sjöstedt

I en kommentar till Expressen skriver statsministern om hotet från V och KD:

”Fackföreningsrörelsen har lämnat dörren öppen för fortsatta förhandlingar. Den dörren vill Jonas Sjöstedt stänga, låsa och ge nyckeln till Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Det skulle få enorma konsekvenser för Sveriges löntagare.”

Annie Lööf (C), som tidigare twittrat att Centerpartiet ”inte räds ett extraval”, markerar också mot Vänsterpartiet.

– Jonas Sjöstedt spelar ett högt politiskt spel. Om V och KD vill göra gemensam sak med SD för att fälla regeringen och försöka få fram en annan, ny regering, så får de väl göra det. Men om man röstar bort en regering så bör Vänsterpartiet ha en klar idé om vad som ska tillträda i stället. De behöver ta ansvar för det underlag som man fäller en S-regering med, och det upplever jag inte att de gör, säger Annie Lööf till Expressen.

Även Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson ryter ifrån.

– Man kan ju fråga sig om det verkligen är rätt läge att mitt under en pandemi kasta ut landet i kaos? Om Sjöstedt väljer att fullfölja detta, kan konsekvensen bli att vi får en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna. Och då kan vi vara säkra på att det blir försämringar för landets löntagare, säger hon.

Las-kaoset – nu hotar regeringskris:

Så säger politikerna • Jonas Sjöstedt: ”Vi har varit väldigt tydliga”

Las-utredningen

Några av förslagen i utredningen som presenterades av utredaren Gudmund Toijer den 1 juni i år: 

• Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

• Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist. I dag gäller ålder.

• Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”.

• Möjligheten för en uppsagd eller avskedad att förklara en uppsägning ogiltig tas bort i företag med upp till 15 anställda.

• Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.