Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD försvarar Adaktusson efter hårda kritiken

Lars Adaktusson kritiseras efter sin medverkan på en konferens för högernätverket Political Network for Values. Foto: OLLE SPORRONG

Lars Adaktusson får skarp kritik efter ett tal på en konferens med abortmotståndare och homofober. 

KD-toppens medverkan har ifrågasatts av RFSU – och L-ledamöter kräver att Ebba Busch Thor agerar.

– Kanske finns det ibland anledning att fundera på var man exponerar sig, säger KD:s presschef Per Gudmundson, som samtidigt understryker att partiet har fortsatt förtroende för Adaktusson.

I förra veckan berättade tidningen ETC att riksdagsledamoten och Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på en konferens arrangerad av Political Network for Values, i Colombias huvudstad Bogotá 5 april.

På mötet för djupt konservativa politiker och opinionsbildare samlades abortmotståndare och personer som ser homosexualitet som en sjukdom, skriver tidningen. 

Enligt ETC är rörelsen en del av högerkristen offensiv från grupper som kan kopplas till Donald Trump och presidentens kontroversielle ex-rådgivare Steve Bannon.

Ordföranden Jaime Mayor Oreja har hyllat Francos fascistiska styre och inledningstalaren Brian Brown pekade ut den liberale finansmannen George Soros som fienden.

Lars Adaktussons tal handlade om förföljelsen av kristna i Mellanöstern, ett ämne han debatterade senast i söndagens ”Agenda” i SVT.

Det är andra gången KD-toppen talar på nätverkets möten och han inledde med att uttrycka sin tacksamhet till arrangören. För ETC förklarar Adaktusson:

– Att jag håller ett anförande om religionsfrihet innebär inte att jag håller med alla som medverkar eller arrangerar.

Till Aftonbladet säger han:

– Hade jag blivit inbjuden till en konferens med ett antal kommunistiska ledare hade jag åkt dit och talat om religionsförföljelse för dem också.

L-ledamöter kräver att Ebba Busch Thor agerar mot Adaktusson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lars Adaktusson kritiseras efter mötet

Efter publiceringen har kritiken vuxit. På Aftonbladets debattsida skriver Liberalernas riksdagsledamöter Arman Teimouri och Juno Blom att KD-toppens närvaro på mötet legitimerar extrema åsikter – och kräver att partiledaren Ebba Busch Thor agerar.

Enligt RFSU:s ordförande Hans Linde bedriver flera grupper på mötet hatpropaganda mot hbtq-personer.

– Jag har svårt att förstå varför någon svensk politiker skulle vilja ha något alls att göra med de här extrema grupperna, säger han till ETC.

KD-politikern och RFSL:s tidigare tf ordförande Magnus Kolsjö skriver på Twitter att han blev ”besviken och upprörd” över Adaktussons medverkan:

”Jag hade själv aldrig tackat ja till att medverka i ett sådant sammanhang och jag är övertygad om att de flesta kristdemokrater hade resonerat som jag.”

https://twitter.com/MagnusKolsjo/status/1116343894927605760

Även Öppna Kristdemokraters politiska talesperson Maria Hansson säger till QX:

– Med de kontakter jag har i partiet, är jag övertygad om att de flesta kristdemokrater skulle ha avstått en sådan medverkan, eftersom hat inte är en del av den värdegrund KD vilar på.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter:

”Ska ett kristdemokratiskt parti som säger sig ha goda värderingar ha företrädare som är huvudtalare på hatmöte för ultrakonservativa abortmotståndare och homofober?”

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1118118532607295489

Möten med abortmotståndare

På tisdagen publicerade ETC ytterligare en artikel, denna gång om Lars Adaktussons och andra KD-politikers samarbeten med Alliance defending freedom, ADF. 

Organisationen beskriver sig som en kristen ”juridisk armé” som kämpar mot abort och hbtq-rättigheter med ett stort nätverk av advokater och lobbyister.

De drev bland annat en kampanj till stöd för barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen som vägrade utföra abort, och deras jurister lyckades fria pingstpastorn Åke Green i hovrätten efter en uppmärksammad predikan där han anklagades för hets mot homosexuella. 

Under sin tid som EU-parlamentariker deltog Adaktusson i flera möten med ADF och marknadsförde en bok som organisationen gav ut 2016 om IS folkmord på kristna.

Lars Adaktusson skriver på Twitter:

”Att jag arrangerat två seminarier om IS folkmord på kristna, där ADF-jurister deltagit, skrev jag själv om när de ägde rum. En annan deltagare var EU-kommissionens särskilda sändebud för religionsfrihet, Jan Figel. Extremist?”

Per Gudmundson: ”Politiskt spel”

KD:s presschef Per Gudmundson säger att partiet har haft ett ”gott utbyte” av ADF:s jurister.

– Till exempel Ruth Nordström i frågor om människohandel och konvertiters rättsäkerhet i asylprocesser. Hon är jurist och företräder andra också. Det är inget konstigt i det. 

Samtidigt avfärdas L-ledamöternas kritik om att legitimera extrema åsikter som ”politiskt spel”.

– KD har sedan länge stått bakom rådande svensk abortlagstiftning. Det finns ett intresse bland politiska motståndare att försöka få det att verka som att KD tycker något annat. 

Per Gudmundson, mångårig ledarskribent på Svenska Dagbladet, lämnade nyligen journalistiken för att bli presschef i Kristdemokraternas partiledarstab. Foto: TOMAS ONEBORG / SVENSKA DAGBLADET

Enligt Gudmundson måste kontakter med oliktänkande vara upp till förtroendevaldas ”egna goda omdöme”. Han betonar att det inte förekommer någon intern diskussion om förtroendet för Lars Adaktusson.

Om medverkan på konferensen i Colombia säger han:

– Kanske finns det ibland anledning att fundera på var man exponerar sig. Men i en politisk verksamhet – särskilt internationell – kommer man träffa på individer och organisationer som står för helt andra saker än man själv gör, och ändå finna anledning att föra fram sitt eget budskap.

Expressen har sökt Lars Adaktusson.