Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch: Dömda ska avtjäna straffen i sina hemländer

Se debatten mellan Hanif Bali (M) och Linda Snecker (V) om gängen, public service och Tiktok.
Ebba Busch vill använda pengar från biståndsbudgeten för att bygga fängelser i utlandet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Biståndsminister Peter Eriksson reagerar starkt på Ebba Buschs förslag.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda Snecker, V, är kritisk mot utspelet.
Foto: OLLE SPORRONG
Arkivbild från Kumla-anstalten.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Kristdemokraterna vill använda biståndspengar för att bygga fängelser i andra länder. Utländska medborgare skulle skickas dit för att avtjäna sina straff. 

– Min första reaktion är ju att Ebba går i ledning här i den tuffa tävlingen om vem som är hårdast och fräckast och får flest klick på sociala medier, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

KD vill lösa problem med platsbrist inom Kriminalvården genom att bygga fängelser i andra länder.

– Vi har ju alltså ungefär 1 500 personer som sitter på svenska fängelser som har utländskt medborgarskap, och vi tycker att en del av dem borde kunna avtjäna sitt straff utomlands, säger Ebba Busch.

Tar Afghanistan och Somalia som exempel

Länder som Sverige skulle kunna ha avtal med är exempelvis Somalia och Afghanistan, säger Ebba Busch till Ekot, som var först med att rapportera om förslaget. Men hon anser att Sida och Kriminalvården skulle fatta ett sådant beslut.

KD:s förslag berör länder som i dag inte respekterar mänskliga rättigheter i fängelser.

– Att värna biståndet är viktigt för Kristdemokraterna och nu ser vi att vi skulle kunna använda biståndsmedel för att höja den humanitära nivån, och kombinera det med att vi faktiskt friställer platser i Sverige som behövs på svenska fängelser som i praktiken är fulla i dag, säger Busch.

Sedan tidigare har bland annat Sverigedemokraterna velat införa ett system med att hyra anstaltsplatser utomlands.

– Då går det lite fortare, men jag tycker i och för sig absolut att det kan vara värt att titta vidare på KD:s förslag. Det viktigaste är ju egentligen att de människor som inte är medborgare och begår grova brott i vårt land inte ska vara i det här landet, de ska ut härifrån, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Partiet vill överlag att biståndsbudgeten ska minska.

Biståndsministern: ”Inte vidare seriöst”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) kallar förslaget oseriöst.

– Det känns ju inte som något vidare seriöst förslag.

Varför inte?

– Ja, just KD har ju varit det enda partiet i den borgliga oppositionen som har stått upp för bistånd och enprocentsmålet tidigare, säger Peter Eriksson.

Han tror att det är flera inom Kristdemokraterna som ”inte är så glada i dag”.

– Svenskt bistånd brukar ju inte användas för att i första hand lösa svenska problem som vi har inom fängelsevården eller andra saker. Utan det brukar användas för att försöka stärka utvecklingen i fattiga länder och hjälpa människor i nöd, säger han och forsätter:

– Inte för att lösa interna problem som vi har misslyckats med här i Sverige. 

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker skriver på Twitter att hon ”bryter ihop” av förslaget.

”Att KD vill göra om Sida till utlandskriminalvård som ska bygga anstalter utomlands är så tokigt att jag bryter ihop. Eller, så bygger vi rättssäkra anstalter i Sverige, via ex modulhus som Skänningeanstalten.”

Pengarna det handlar om är enligt KD-förslaget 1,8 miljarder kronor, och som under en fyraårsperiod skulle omfördelas från biståndsbudgeten för att renovera och bygga fängelser utomlands. KD vill också lägga till 400 miljoner i Kriminalvårdens budget för att köpa fängelseplatser.

Se debatten mellan Hanif Bali (M) och Linda Snecker (V) om gängen, public service och Tiktok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.