KD flåsar M i nacken – är nu rekordnära

Ebba Busch Thors parti får högsta noteringen sedan år 2000.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson (M).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

KD fortsätter att rusa i SvD/Sifos senaste mätning.

Samtidigt backar Moderaterna, och avståndet mellan partierna är nu det minsta någonsin, skriver SvD.

I SvD/Sifo:s aprilmätning får KD 12,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd ökning jämfört med mars och den högsta noteringen sedan början av år 2000, när Alf Svensson var partiledare.

Så sent som i somras såg KD ut at åka ur riksdagen i flera mätningar. Sedan dess har alltså stödet för Ebba Busch Thors parti i princip fyrdubblats.

Partiet går starkt framåt i storstäderna. I Stockholmsområdet når KD nu 13,4 procent, i Malmö 15,8 procent och i Göteborg 12,3 procent.

– De är inte heller extra starka i frikyrkobygder i Jönköping och Småland längre. De är ungefär lika starka i sekulära Skåne. På väljarplanet är det helt enkelt ett helt annat parti än före valet, säger statsvetaren Magnus Hagevi till SvD.

Var femte ny KD-väljare kommer från Sverigedemokraterna, men den största gruppen väller in från M, som ser ut att fortsätta sin tillbakagång.

Statsvetare: M kan halka ner på fjärde plats

Partiet får 16,0 procent, vilket inte är en statistiskt säkerställd nedgång jämfört med marsmätningen. Det är dock den sämsta noteringen sedan sommaren 2017, kort innan förra partiledaren Anna Kinberg Batra avgick.

Statsvetaren Magnus Hagevi tror att de ihållande dåliga siffrorna stressar Moderaterna.

– Det här är ett parti som talat om sig själv som statsbärande och som periodvis varit största partiet. Om det fortsätter kan M halka ner på fjärde plats, säger han till SvD.

Skillnaden mellan Moderaterna och Kristdemokraterna är nu bara 3,8 procentenheter. I valet i höstas var avståndet 13,5.

Liberalerna kvar under spärren

I övrigt är förändringarna små jämfört med förra mätningen.

Sverigedemokraterna ligger i stort sett stilla på cirka 19 procent och är med god marginal Sveriges näst största parti. Partiet tappar till KD men vinner i gengäld väljare från det blödande M.

Liberalerna ligger fortsatt klart under riksdagsspärren med 3,4 procent.

SvD/Sifo april 2019

8 278 personer har under perioden 1—11 april 2019 svarat på frågan: Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?


Siffrorna från SvD/Sifos marsmätning anges inom parentes


Socialdemokraterna: 27,3 (27,4)

Vänsterpartiet: 8,7 (9,8)

Miljöpartiet: 4,6 (3,8)

Moderaterna: 16,0 (17,4)

Centerpartiet: 7,5 (8,3)

Liberalerna: 3,4 (3,3)

Kristdemokraterna: 12,2 (9,4)

Sverigedemokraterna: 18,9 (19,1)

Övriga 1,4 (1,4)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.