I mätning efter mätning såg Ebba Busch Thor ut att bli EU-valets stora vinnare. Men kort innan valet kom avslöjandet om hur tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågan – och partiet tappade tiotusentals väljare på bara några dagar.
När Demoskop har undersökt partisympatier i slutet av maj och början av juni blir raset ännu tydligare. KD backar fyra procentenheter – från 11,5 procent förra månaden till dagens 7,5 procent.
Tapp på 260 000 KD-väljare
– Vi har aldrig sett en större förändring i KD:s stöd mellan två månader, så det här sticker ut. Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.
På tisdagen publicerade SCB sin stora partisympatiundersökning där KD fick rekordsiffran 13 procent. Men mätningen genomfördes mellan 29 april till 28 maj, vilket gör att bara de som intervjuades i slutet hade tagit del av abortdebatten.
– Den senaste månaden har varit så politiskt händelserik att det är särskilt viktigt att se till när intervjuerna är gjorda. Det kan förklara mycket av skillnaden man ser i olika mätningar, säger Peter Santesson.

Moderaterna gynnas
Moderaterna gynnas av väljarflykten från KD och ökar mest i mätningen. Partiet tar igen 2,5 procentenheter sedan förra månaden och får totalt 18,2 procent.
Enligt Peter Santesson råder det ingen tvekan om att KD:s stora tapp handlar om abortfrågan – och inte om att partiet nyligen släppte fram regeringens nya regler för mer generös anhöriginvandring, vilket väckte stor uppmärksamhet bland högerdebattörer.
– Nedgången är betydligt större bland kvinnor och bland yngre, och strömmarna går väsentligen till Moderaterna medan SD inte ser ut att ha berörts. Jag har sett en hypotes att KD nu skulle tappa stöd på grund av partiets ställningstagande till regeringens nya migrationsproposition, men det är svårt att se något i undersökningen som skulle tala för den teorin, säger Santesson.
Parti för parti
Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Förändring från förra mätningen, från maj, inom parantes)
Kommentarer från Peter Santesson.
Socialdemokraterna 27,1 (26,6) (+0,5)
”Socialdemokraterna lyckades mobilisera sina väljare rätt bra under valrörelsen. Vi också kunde se preliminärt i våra mätningar efteråt att Socialdemokraterna faktiskt har haft en okej valrörelse.”
Sverigedemokraterna 19,9 (19,2) (+0,7)
”Sverigedemokraternas uppåtgående trend har kommit av sig lite och de har inte riktigt samma lyft längre. Om Moderaterna nu får tillbaka väljare från KD och utmanar som andra största parti skulle det stressa SD.”
Moderaterna 18,2 (15,7) (+2,5)
”Moderaterna gjorde ett ovanligt bra EU-val. Men mycket av den moderata uppgången i den här mätningen har ett direkt samband med Kristdemokraternas nedgång. Det är jättetydligt.”
Centerpartiet 8,9 (9,1) (-0,2)
”Centerväljarna stöder regeringsuppgörelsen i större utsträckning än L-väljarna. Centern är inte heller lika beroende av att hämta M-väljare, vilket Liberalerna har varit.”
Vänsterpartiet 8,0 (8,7) (-0,7)
”Vänsterpartiets nedgång kan kopplas till att Socialdemokraterna lyckats mobilisera sina väljare rätt bra under valrörelsen. Det var också en del diskussioner kring EU-bidrag och Malin Björk som kan ha kostat lite.”
Kristdemokraterna 7,5 (11,5) (-4,0)
”Under KD:s snabba uppgång tycktes de ha lyckats skaka av sig bilden som alltför värdekonservativa. Om väljare tycker att det finns oklarheter kring KD i abortfrågan löper partiet risken att hela det värdekonservativa bagaget kommer tillbaka igen.”
Miljöpartiet 5,1 (4,3) (+0,8)
”Miljöpartiet har goda förutsättningar att börja lyfta igen eftersom Per Bolund uppfattas stå till höger i partiet. De senaste åren har MP gått vänsterut och det har kostat dem mittenväljare.”
Liberalerna 3,8 (3,1) (+0,7)
”Liberalerna återhämtar sig lite men det är relativt små förändringar så det går inte tala om en trend. Grundproblemet kvarstår: De har tappat kanalen till de viktiga moderatväljarna. Det är en svår strategisk situation.”
Övriga 1,6 (1,8) (-0,2)
Så gjordes undersökningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)
Undersökningsperiod: 27 maj – 3 juni 2019.
Metod och urval: Telefonbaserade intervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.
Antal genomförda intervjuer: 1 614 intervjuer varav 1000 via telefon och 614 via webb.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Statistisk säkerhet: Nedgången för Kristdemokraterna är statistiskt säkerställd.
Beställare: Expressen.