Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD backar från utspel om hbtq: ”Könsförvirring”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Camilla Brodin, KD-ordförande i Stockholms län, tar avstånd från utspelet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
I en kommunal informationsskrift riktar KD i Salem kritik mot sexualundervisning.
Hans Linde, ordförande i RFSU, kritiserar KD-avdelningen.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna tar avstånd från en lokalavdelning som kritiserar skolans sexualundervisning.

”Hbtq-frågor ... förvränger huvudet på våra barn”, skriver KD i Salem som vill att barnen ska växa upp som flickor och pojkar enligt ”naturens och skapelsens ordning”.

KD-distriktet i Stockholms län förklarar att texten innehåller åsikter ”som inte delas av partiet”.

Kristdemokraterna i Salem nära Stockholm riktar skarp kritik mot sexualundervisningen i skolan. Lokalavdelningen kräver att organisationer som Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) och Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RSFL) ska bort från undervisningen – eftersom de ”saboterar barnens möjligheter till ett sunt och fungerande vuxenliv”.

”Förvränger huvudet”

Dessa grupper presenterar ”mycket av vad hbtq-frågor står för och som förvränger huvudet på våra barn”, skriver lokalavdelningen i en kommunal informationsskrift under rubriken ”Könsförvirring”.

Enligt partiets bidrag till skriften, som fått mycket uppmärksamhet och stark kritik i sociala medier, sade en liten pojke efter en sexuallektion:

”Innan visste alla i klassen att man var flicka eller pojke, men efter lektionen visste ingen vad man var för något.”

KD Salem tillägger att det är ”naturens och skapelsens ordning” att det endast finns två kön. 

Camilla Brodin, partidistriktsordförande i KD i Stockholms län, tar avstånd från texten i ett mejl, något som Dagens Nyheter först rapporterade. Hon skriver att den innehåller ”personliga åsikter och formuleringar som inte delas av partiet”.

”Inte acceptabelt”

”Det är så klart inte acceptabelt, vilket tydligt har påtalats till lokalavdelningen i Salem ... Partiavdelningen i fråga kommer att se över sina rutiner kring vem som får skicka in svar i partiets namn”, skriver hon till Expressen.

Också Pernilla Schubert, ordförande i KD i Salem, skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att texten innehåller olämpliga formuleringar. 

”Vi ville lyfta frågan om att sexualundervisningen i svensk skola är viktig ... och ska därför bedrivas i skolans regi av lärarna själva, eller tillsammans med skolsköterska, kurator eller ungdomsmottagning”, skriver hon.

Hon tillägger att besök från ideella organisationer ska tillåtas om de ”kvalitetssäkras” genom att personal från skolan eller ungdomsmottagning medverkar.

– Förvirringen om sexualundervisningen tror jag kanske snarare finns hos Kristdemokraterna i Salem än hos eleverna, säger Hans Linde, ordförande i RFSU, till DN.

Fem kändisar som inte identifierar sig som varken kvinna eller man

Sam Smith och Ruby Rose är några från kändisvärlden som är icke-binära

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.