Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD attackerar Moderaterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristdemokraternas nya partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Ett nytt storbråk har brutit ut i alliansen. 

Kristdemokraternas nya partisekreterare Acko Ankarberg Johansson anklagar nu Fredrik Reinfeldt för att bara ha bytt skepnad på Moderaterna - men fortsatt att driva Bo Lundgrens politik. 

- Bo Lundgrens svar var väldigt ofta "sänk skatten". I dag är jobbskatteavdraget fortfarande svaret på ganska många frågor för Moderaterna, säger hon till Expressen.

När Maud Olofsson i veckan klagade på att Moderaterna tar för mycket plats i alliansen fick hon det hett om öronen. Både Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt högg tillbaka och till slut backade Centerledaren.

 Nu kommer ett liknande utspel från det andra krispartiet i alliansen. Kristdemokraternas nya partisekreterare Acko Ankarberg Johansson beskriver Moderaternas förnyelse som något som bara skett på ytan - där man fortsätter att föra Bo Lundgrens skattesänkarpolitik.

 - Jag ska vara ärlig och säga att det i praktiken kanske inte är så stor skillnad mellan Bo Lundgrens sänkta skatter och Anders Borgs jobbskatteavdrag. Man har bara bytt skepnad på något vis, säger hon till Expressen.

 - Bo Lundgrens svar var väldigt ofta "sänk skatten". I dag är jobbskatteavdraget fortfarande svaret på ganska många frågor för Moderaterna, fortsätter Acko Ankarberg Johansson.

Reinfeldt slår ifrån sig


 Fredrik Reinfeldt håller inte med. Han menar att det är en väsentlig skillnad - framför allt när det gäller innehållet - mellan de gamla och nya Moderaterna.

 - Det är en mycket stor skillnad. Vi har gjort en omfattande och grundläggande policyförändring inom snart sagt varje huvudområde, säger Moderatledaren.

 Att jobbskatteavdraget fortfarande är svaret på många frågor för Moderaterna köper han inte alls.

 - Fortfarande? Det fanns inget jobbskatteavdrag då. Vi hade inte detta förslag. Vi gjorde en tydlig förskjutning mot låg- och normalinkomsttagare när vi tog fram jobbskatteavdraget, säger Fredrik Reinfeldt.

"KD är desperata"

 PR-konsulten Christian Ekström tror inte att KD vinner några väljare på att förminska Moderaternas förnyelse.

 - KD är desperata och behöver profilera sig. Men att utmåla nya Moderaterna som om de vore gamla Moderaterna, det är nog en mindre framgångsrik strategi, säger han.

FAKTA

Maud Olofssons attack mot Reinfeldt
I samband med att Centern presenterade sin eftervalsanalys i veckan uttryckte Maud Olofsson att Moderaterna breder ut sig i alliansen och inte är tillräckligt generösa mot de andra partierna.
Reinfeldt högg tillbaka och sade att han inte tänker be om ursäkt för Moderaternas framgångar. Efter att även Bildt och Borg kritiserat henne backade Maud Olofsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.