KD:s Lennart Sjögren välkomnar Anna Anka till partiet.
KD:s Lennart Sjögren välkomnar Anna Anka till partiet.

KD: Anna Anka är välkommen till oss

Publicerad
Uppdaterad
Efter inlägget om hemmafruar och det svenska jantesamhället - nu hoppas Anna Anka på en framtida karriär inom svensk högerpolitik.
Och hos KD välkomnar man Hollywoodfrun - och hemmafrudebatten.
- Det är bra att någon utmanar den politiska korrektheten. Hon står upp för inställningen att en kvinna själv ska kunna bestämma hur hon vill leva, säger KD:s partisekreterare Lennart Sjögren till Expressen.se.
Det är i en intervju med svd som Anna Anka berättar att hon vill till politiken - och att hon hoppas på en framtid som högerpolitiker i Sverige.
- Jag har arbetat med flera välgörenhetstillställningar här för republikanerna. Jag skulle kunna tänka mig att engagera mig politiskt i Sverige också, säger hon till Svd.se och nämner Moderaterna eller Kristdemokraterna som möjliga alternativ.

"Högt till tak"

Hos Kristdemokraterna välkomnar man Anna Anka - och hemmafrudebatten.
- Alla som delar våra värderingar om människors lika värde och familjens betydelse är välkomna hos oss. I vårt parti är det högt i tak. Min bild av det hon gått ut med är att hon har inställningen att hon själv som kvinna ska kunna fatta beslut om sitt vardagsliv och hur hon ska leva, säger kd:s partisekreterare Lennart Sjögren till Expressen.se.
Hur passar hennes värderingar - som hon beskriver det i debattartikeln på Newsmill - ihop med era värderingar som parti?
- Min bild av det hon går ut med är att hon själv som kvinna ska kunna fatta beslut om sitt vardagsliv. Hon tycker att det är viktigt att man i det här fallet har den rättigheten att vara hemma i stället för att arbeta. Vi tycker att det är skäligt att man har den rätten. Jag antar att hennes tankar är kopplade till familjen och rätten att själv få bestämma över sin tillvaro.
Hon skriver att hon gärna är en förebild för svenska kvinnor. Skulle hon vara en bra förebild för er?
- Jag tycker att det är intressant att hon driver den här linjen, att man som kvinna - eller man - själv har rätten att bestämma hur man ska leva. Hon sticker ju in handen i ett getingbo, i ett tabubelagt ämne som uppenbarligen provocerar många. Jag tycker att det är bra för den politiska debatten.

M inte lika positiva

Hos moderaterna går man dock på en annan linje.
Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson:
- Jag har aldrig träffat henne utan bara läst artikeln på Newsmill. När jag läste den bestämde jag mig snabbt för att det finns två alternativ. Ett: Hon skriver det här för att riva upp en storm och har himla kul åt alla reaktioner. Eller två: Hon är korkad.
- Hon är välkommen att ansöka om medlemskap om hon skulle vilja det. men hon skulle nog inte känna sig speciellt hemma med de värderingar hon har.
Det finns nog inte något parti i Sverige som skulle passa henne med tanke på de åsikter hon framför i sin debattartikel, säger moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson, till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag