Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaziva kallades "hora" – här är hennes svar

Kaziva Sadafi har kallats "hora" på grund av bilderna hon lagt ut på sin blogg. Foto: Privat
– Det är inte rasistiskt att vara ärlig om hederskultur, säger hon. Foto: Privat

"Du har ingen heder kvar. Fan på dig och fan på din dotter", ska en släkting ha skrivit till Kaziva Sadafis pappa.

Enligt släktingen var anledningen till meddelandet hennes lättklädda bilder på bloggen.

– Jag visste inte att problemen med hederskultur var så stora, säger hon.

28-åriga Kaziva Sadafi bor i Umeå och arbetar som tolk. Hennes mamma har bott i Sverige sedan i höstas, men resterande familj och släkt bor i Iran och Irak.

På fritiden bloggar hon om sin vardag i Sverige och responsen är vanligtvis positiv.

Men nyligen ledde bilder hon lagt ut på sig själv till starka reaktioner från en släkting i Iran. Personen reagerade på att Kaziva var "lättklädd" på bilderna och skickade ett sms till hennes pappa.

"Jag mådde jättedåligt av att se bilderna men jag skickar spott till ditt ansikte för du är ingen riktig man som inte kan styra över dina barn. Du har ingen heder kvar. Fan på dig och fan på din dotter", ska släktingen ha skrivit.

"Jag blev jätteledsen och sårad"

Kazivas föräldrar visade henne sms:et och förklarade vad som hade hänt.

– Det här är bara skitsnack. Han har kränkt min pappa och sagt fula ord om mig. Han skäms för att jag visar upp mig lättklätt på min blogg, säger Kaziva Sadafi och fortsätter:

– Min pappa svarade faktiskt väldigt bra, att jag inte bor i Iran utan att jag bor i ett demokratiskt land där män och kvinnor är lika värda och att jag kan ha på mig precis vad jag vill.

När hon fick läsa meddelandet tog hon väldigt illa vid sig.

– Jag blev jätteledsen och sårad. Jag har inte pratat med den här släktingen på tolv år. Jag blev ledsen för att han inte har någon respekt.

Enligt Kaziva Sadafi ska vänner till släktingen som bor i Sverige ha skickat bilderna. Flera ska även ha sparat hennes bilder för att skapa fejkade konton i sociala medier där hon bland annat kallats för "hora".

Vill uppmärksamma hederskultur i Sverige

Känslorna övergick snabbt till ilska och Kaziva Sadafi började reflektera kring hederskultur som ett utbrett problem – även i Sverige.

– Jag har bott i Sverige i tio år. Tidigare visste jag inte att problemen med hederskultur var så stora här. Jag har hjälpt flera kvinnor att få kontakt med socialtjänsten. Många invandrarkvinnor vet inte vad de har för rättigheter här, säger hon.

Kaziva vill uppmärksamma hederskultur för att andra kvinnor ska våga gå i hennes fotspår och säga ifrån. Hon vill också att problemet ska uppmärksammas på en större skala.

– Det är inte rasistiskt att vara ärlig om hederskultur. Alla ska kämpa för rättigheter. Det finns kvinnor som blir slagna och tjejer som inte får göra som de vill. I Sverige är man rädd för att ta tag i de här problemen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!