Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kayla, 13, dog i dådet – kan ha räddat släkting

13-åriga Keyla Salazar som dödades i söndagens masskjutning i Kalifornien kan ha räddat livet på en äldre släkting. Foto: Privat / Privat
Två av de tre som dödades under skjutningen på staden Gilroys årliga vitlöksfestival var barn. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

13-åriga Keyla Salazar som dödades i söndagens masskjutning i Kalifornien kan ha räddat livet på en äldre släkting. 

Hennes hjälteinsats hyllas nu av familjen. 

– Om Keyla inte hade varit där så hade hennes styvpappas mamma blivit skjuten, säger hennes moster till nyhetsbyrån AP.

Två av de tre som dödades under skjutningen på staden Gilroys årliga vitlöksfestival var barn. 

En av dem var 13-årig Keyla Salazar som åt glass med sin familj när de plötsligt hörde något som lät som fyrverkerier. Snart insåg familjen att det i själva verket var pistolskott och började springa, berättar flickans moster för AP. 

Men 13-åringen stannade till för att hjälpa en äldre släkting som använde käpp och inte kunde röra sig så snabbt.  

– Om Keyla inte hade varit där så hade hennes styvpappas mamma blivit skjuten, säger hennes moster.

Pappan fick skräckbeskedet över telefon

Keyla Salazar fördes till sjukhus där hon senare avled. 

– Inga ord kan beskriva smärtan, säger hennes moster. 

Även 6-åriga Stephen Romero avled på sjukhus efter att ha träffats i ryggen av ett skott. Hans pappa, Alberto Romero, var inte själv med på festivalen utan fick reda på den fruktansvärda nyheten när hans fru ringde. 

– Jag kunde inte förstå vad som hände, jag trodde att var en lögn, eller att jag drömde, säger han till San Jose Mercury News. 

”Vi är chockade”

Det tredje offret, 25-åriga Trever Irby från New York, hade nyligen tagit sin biologiexamen och besökte festivalen med flera av sina tidigare klasskamrater. 

”Vi är chockade över det senaste fallet av besinningslöst vapenvåld som resulterade i att vi förlorade en av våra nyligen examinerade elever, som vi trodde så mycket på och med potential att skapa en bättre morgondag”, skriver hans universitet Keuka College i ett uttalande. 

Det var vid 17.30 på söndagen, lokal tid, som en man i 20-årsåldern öppnade eld inne på festivalområdet. Gärningsmannen ska strax före dådet ha publicerat rasistiska manifest på sociala medier. Han sköts till döds av polis kort efter att han öppnat eld.