Katter tror att ägaren är ofarlig kattkompis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katter har ingen herre enligt boken “Cat Sense”.
Foto: Christer Wahlgren

LONDON. Kattägare kan sluta tro att de äger sin katt.

Enligt en ny bok ser missen i själva verket husse eller matte – som en annan katt.

Påståendena om vad katter tänker om sina ägare läggs fram i en ny bok av den brittiske biologen John Bradshaw vid universitetet i Bristol. Han har forskat kring husdjurs beteenden de senaste 30 åren och skriver i den nya boken “Cat Sense” om vad katter verkligen tänker kring sina ägare.

Ett av påståendena som läggs fram är att katter, i stället för att se sin ägare som en person som tar hand om dem, i själva verket ser husse eller matte som en mycket större ofarlig katt.

Vildare än hundar

John Bradshow slår också fast att katter inte förstår oss människor på samma sätt som hundar gör – och att de troligen aldrig kommer att göra det, skriver The Independent. Katter är mer vilda djur, trots att de levt i människors hem under lång tid.

I boken framgår också hur det går att läsa av en katt och förstå när den behandlar sin ägare som en annan katt. Enligt John Bradshaw är det just vad den gör när den stryker sig mot sin ägare eller visar att den vill bli klappad.

När boken recenserades i New York Times slogs fast att boken “Cat Sense” lär ut mycket om katters biologi som vi aldrig kunnat ana.

Så förstår du katten

• När kattens svans står rakt upp är det en slags hälsning mellan katter, men är också ett sätt för katten att visa sin tillgivenhet för sin ägare.

• När katten tar med sig fåglar eller råttor in i hemmet är det inte för att göra sin ägare glad utan för att äta upp fångsten på ett säkert ställe. När bytet överges är det för att katten minns att den egentligen tycker bättre om kattmat.

• När katten stryker sig mot sin ägare är det ett sätt för katten att behandla sin ägare som en annan katt.

• När katten trycker tassarna mot en säng eller mot sin ägare, är det ett beteende som egentligen är menat för kattens mor och att den vill ha mjölk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.