Svartis är åter hos familjen Lock. Foto: PrivatSvartis är åter hos familjen Lock. Foto: Privat
Svartis är åter hos familjen Lock.  Foto: Privat
Efter ett år på rymmen är Svartis hemma hos familjen Lock igen. Foto: PrivatEfter ett år på rymmen är Svartis hemma hos familjen Lock igen. Foto: Privat
Efter ett år på rymmen är Svartis hemma hos familjen Lock igen.  Foto: Privat

Katten Svartis sprang bort – kom tillbaka efter ett år

Publicerad

Familjen Lock från Upplands Väsby var på semester utomlands när de fick ett samtal som förvånade dem. 

En kvinna som bor i närheten hade nämligen hittat familjens katt, Svartis – som rymde för ett år sedan.  

– Jag tänkte att det måste vara ett misstag – han har ju varit borta i ett år, säger Thomas Lock, Svartis husse.   

För lite drygt ett år sedan lyckades innekatten Svartis smita från familjen Locks lägenhet i Väsby, vilket tidningen Mitti var först med att berätta om

Husse Thomas Lock berättar för Expressen att familjen hämtade Svartis från ett katthem när han var kattunge – och att han har försökt smita flera gånger.  

Thomas Lock har till och med satt små lås vid flera fönster så att Svartis inte ska kunna få upp dem. Trots det lyckades han ändå smita. 

– Jag blev rätt förvånad, berättar Thomas. 

Sökte utan framgång

Familjen och grannar sökte efter Svartis i närområdet – men utan framgång. Inte heller efterlysningar på Facebook gav något napp. Thomas Lock berättar att sonen Zakk, 4, blev ledsen. 

– Min son blev rätt berörd. Det var nästan som att han kände sig sviken för att katten försvunnit. Men han kom över det. Efter en tid gav vi väl alla upp hoppet om att få tillbaka honom, berättar Thomas Lock.  

Nu är Svartis hemma hos familjen Lock igen. Foto: Privat

I höstas dök Svartis upp hos en kvinna som är bor i närheten av familjen. Dit har han återvänt med jämna mellanrum. 

Till slut undrade kvinnan vem som ägde den keliga svarta katten. Hon skrev om saken på Facebook och en annan Väsbybo, som hade en chipläsare, hjälpte henne finna svaret. 

"Vi blev väldigt förvånade"

Familjen var på semester i Ungern när de fick höra att Svartis levde – och fortfarande befann sig i Väsby. 

– Först trodde jag inte att det var han. Jag tänkte att det måste vara ett misstag – han har ju varit borta i ett år. Så vi blev väldigt förvånade, berättar Thomas Lock. 

Fyraårige Jakk blev förstås jätteglad. 

 

LÄS MER: Ninas katt attackerades och dödades av måsar 

 

Men familjen är osäker på hur ska gå att ha Svartis hemma i lägenheten igen. Kanske kan Svartis lära sig att vara ute på dagarna och återvända hem på kvällarna. 

– Vi kanske kan gå ut med honom i koppel eller något sånt, så han lär sig att det går att vara ute och sedan gå in igen. Jag har läst att katter kan bli deprimerade om de är vana vid att vara ute och sedan måste vara inomhus. Så vi får se hur vi gör, säger Thomas Lock. 

Försökte ta sig ut igen

Thomas fru Anna hämtade hem Svartis under under torsdagen – och Thomas Lock berättar att Svartis redan försökt ta sig ut igen. I det avseendet beter han sig alltså som tidigare. 

Men trots att Svartis levt utomhus i ett helt år har han blivit kraftigare. Thomas Lock är övertygad om att någon har matat honom.  

– Han måste ha fått mat av någon när han var borta, för han har blivit kraftig. När han smet var han rätt mager, berättar han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag