Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katten Stinky skulle ta bort tandsten – dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stinky skulle ta bort tandsten men dog av ett misstag vid narkosen.
Foto: Privat
"Det är hemskt om djur går bort genom slarvfel" säger Stinkys ägare Jimmie Olsson.
Foto: PRIVAT

Katten Stinky skulle sövas för att ta bort tandsten – men något gick fel och katten dog.

Av misstag.

Nu vill Stinkys ägare att veterinärer i Sverige ser över sina narkossystem.

– Det är hemskt om djur går bort genom slarvfel, säger Jimmie Olsson.

Jimmie Olsson, 44, och hans sambo såg katten Stinky som en familjemedlem. Det var en något skygg katt, som sambon tog över från ett katthem för cirka fem år sedan.

Paret har lagt ner mycket tid på katten. Men nu har hon plötsligt tagits ifrån dem, drygt åtta år gammal.

Katten skulle sövas – men vaknade aldrig

Det var på torsdagen som paret tog Stinky till en veterinärklinik i Stockholm för att göra en rutinkontroll och ta bort tandsten. Men när katten skulle sövas gick något fel.

– Vi fick ett samtal från kliniken om att de hade glömt att vrida på kranen för luften under narkosen. Det gick inte göra något, de upptäckte det för sent, säger Jimmie Olsson.


LÄS MER: Theresas katt dog av mystiska kattviruset


På djurkliniken Anicura säger man att det var en ventil på narkosapparaten som stod i ett felaktigt läge efter en täthetskontroll. Efter kontrollen vreds ventilen aldrig tillbaka till det så kallade spontanandningsläget.

Stinky var som en familjemedlem
Foto: / PRIVAT

– Vi är så klart oerhört ledsna över det som har hänt, det är helt klart vi som har begått ett misstag. Katten fick i sig för mycket luft, det blev ett övertryck, säger klinikchefen Cecilia Palmers.

Vill se över djurklinikers narkossystem

När Jimmie Olsson och hans sambo fick samtalet om kattens död blev de ledsna, arga och chockade. Men Jimmie Olsson betonar att de inte vill beskylla en enskild person eller kliniken.

– Det var den mänskliga faktorn. Personalen var professionell i sitt bemötande och uppriktigt medtagen.

I stället riktar Jimmie Olsson och hans sambo kritik mot djurklinikernas narkossystem.

– Vi vill att veterinärkliniker i Sverige ser över narkossystemet så att inte det kan fela när den mänskliga faktorn brister. Nu måste man manuellt vrida på en kran och det kan ju hända att man glömmer. Det är jättemärkligt att det inte finns något som varnar och piper.

Ändrade rutiner på djurkliniken

Han tycker att det är hemskt att djur ska kunna gå bort på detta sätt – på grund av ett slarvfel. Och han har hört att samma sak har hänt på andra djurkliniker.

– Inte som jag kan kommentera eller känner till men det har säkerligen hänt på flera kliniker och djursjukhus, säger Cecilia Palmers på Anicura.


LÄS MER: Rebecca varnar kattägare – för råttgift


Kliniken har nu ändrat sin rutin och sitt narkosprotokoll för att se till att det inte händer igen.

"Vi trodde inte det var sant när de ringde"
Foto: Privat

– Angående ventilerna är det en mer teknisk fråga som inte jag kan svara på. Det är något man bör titta på framöver men jag har aldrig hört talas om att det finns system som varnar.

"Var en familjemedlem"

Stinky var en pigg och frisk katt som lekte varenda kväll. På Facebook skriver Jimmie Olsson att hon på sistone verkade tryggare och gladare än någonsin – och att det är en tröst.

– När djurkliniken ringde trodde vi först inte att det var sant. Hon har betytt mycket för oss och var en familjemedlem som vem som helst, säger Jimmie Olsson.

På Anicura säger man att alla inblandade känner med familjen som har förlorat sin katt och att man ser allvarligt på det som har hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.