Katten Elvis blev så illa misshandlad att han fick avlivas. Foto: Privat
Katten Elvis blev så illa misshandlad att han fick avlivas.  Foto: Privat

Katten Elvis blev svårt plågad – fick avlivas

Publicerad

Katten Elvis blev så illa misshandlad att han fick avlivas.

Då satte hans ägare Andreas Kenttä, 45, från Stockholm, upp lappar i bostadsområdet och erbjöd en belöning på 20 000 kronor till den som kan ge tillräcka bevis för att hitta de som misshandlat Elvis.

– Det är en riktig hemsk historia. Jag vill att de som gjort det blir lite rädda och känner att de har ögonen på sig, säger Andreas.

Andreas Kenttä.Foto: Privat
Andreas Kenttä bor i ett villaområde i Stockholm med sin familj. Deras katt Elvis, skulle ha fyllt 10 år i november och hade bott med Andreas sedan han bara var några veckor gammal.

Elvis brukade ofta vara ute, men kom alltid hem. Förra helgen var det likadant, Elvis var ute på dagen och kom hem som vanligt. Andreas trodde att Elvis hade varit i slagsmål men trodde inte att det var något allvarligt.

– Nästa dag märkte jag att han hade legat i samma ställning och han var jättedålig. Han vägrade äta och hans öga var igengrusat. Hans krafter hade tagit slut, berättar Andreas.

Han åkte genast till veterinären som undersökte lille Elvis och konstaterade att han var så dålig att han fick avlivas.

– Veterinären sa att det förmodlige var en människa som låg bakom. Förmodligen är det någon som tryckt ner Elvis och skadat honom, säger Andreas. Han hade också n leverskada så jag tror att han har fått något gift.

Jävlats med honom

Andreas Kenttä misstänker att någon hållit fast Elvis och gjort honom riktigt illa. Elvis hade ett öga som var helt igengrusat, vilket tyder på att en människa gått på Elvis.

– Någon har jävlats med honom. Jag var förbaskad, ledsen och arg när jag förstod vad som hänt. Det är en riktigt hemsk historia. Jag visste inte var jag skulle ta vägen.

Andreas bestämde sig för att han inte kunde låta det vara. Kattmisshandlarna skulle inte komma undan så enkelt. Han satte upp lappar i bostadsområdet och på Facebook och erbjöd en belöning på 20 000 kronor till den som kunde hjälpa honom att få bevis för att hitta den eller de skyldiga.

Han valde en så hög summa för att skrämma de som misshandlat Elvis.

– Jag vill att de som gjort det blir lite rädda och känner att de har ögonen på sig. Och det kanske lockar fram någon med civilkurage som vet något om det. Och sedan vill jag varna andra i området som har djur.

Ytterligare 10 000 kronor

– Hade Elvis dött normalt hade det varit okej. Men att inte veta, att någon misshandlat honom, det gör mig illa berörd, säger Andreas.

Han vet ännu inte vem som misshandlat Elvis men är glad för allt stöd han fått. På Facebook är det många som har hört av sig. Till och med en okänd person erbjöd sig att lägga till 10 000 kronor så att belöningen hamnar på 30 000 kronor.

– Det var snällt, men jag tror inte att pengar lockar fram det ändå. Det här var mer en varning till övriga grannskapet. Det som har hänt är inte kul. Vi har en annan katt, Shanga. Och inte en chans att vi släpper ut honom nu, säger Andreas Kenttä.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag