Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katt på begravning – för ensam man: ”Magiskt”

Den här bilden tog begravningsentreprenören Maria Nestorzon mot slutet av ceremonin. Då hade katten tidigare legat under altaret och tagit ett varv runt kistan.
Foto: Maria Nestorzon
Skogskyrkogården i Stockholm, ett världsarv med flera kapell.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Mannen saknade anhöriga och vänner.

När han skulle begravas i Stockholm dök ingen upp – förutom en katt, som stannade hela ceremonin.

– Det var helt magiskt. Vi grät allihop, säger begravningsentreprenören Maria Nestorzon.

Händelsen inträffade vid Hoppets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm i början av 2010-talet. Nu engagerar den på nytt, efter en insändare i Dagens Nyheter på onsdagen.

I insändaren skriver prästen Katarina Wolf:

”För några år sedan begravde jag en man som saknade anhöriga och vänner. Det enda jag visste om mannen var att han älskade djur. Personalen på boendet berättade att på väggarna i hans rum fanns bilder på djur.

Tiden kom för begravningen. Jag, organisten, begravningsentreprenören och kistan med den döde var på plats. Ingen annan”.

Katt enda gästen på begravning

Begravningsentreprenör var Maria Nestorzon från Funeral begravningsbyrå i Stockholm. När Expressen nu – flera år senare – når henne på telefon minns hon händelsen tydligt. Hon berättar:

– Det är alltid tråkigt när ingen kommer på begravningar. Man väntar in i det längsta på att någon granne eller god vän ska dyka upp men i det här fallet var det inte det.

Maria Nestorzon gjorde då som hon brukade:

Hon tog några varv runt kyrkogården för att kolla om det inte fanns någon som ville gå på begravningen ändå. Det gjorde det inte. Men på en bänk utanför Hoppets kapell, där folk brukar sitta i väntan på att begravningar ska börja, satt en katt.

– Det var bara ett par minuter innan begravningen skulle börja. Det var jättefint att han satt just där, som att han väntade, säger Maria Nestorzon.

Begravningsentreprenören: ”Vi grät”

Hon fortsätter:

– Det kändes naturligt att öppna dörrarna för att se vad som hände. Så jag och prästen öppnade de stora dörrarna och katten gick med självklara steg in i kapellet och var med på hela ceremonin.

– Det var helt magiskt.

I insändaren skriver prästen Katarina Wolf att katten först la sig under altaret, för att sen hoppa upp på katafalken och ta ett långsamt varv runt kistan.

– Vi grät alla tre. Jag, prästen och organisten, berättar begravningsentreprenören Maria Nestorzon.

Prästen skrev insändare i DN

När ceremonin sen var slut öppnade hon dörrarna och ”katten bara försvann”.

– Det kändes nästan lite mystiskt. Men vi vet att den har dykt upp på Skogskyrkogården vid andra tillfällen.

Det är oklart vem som äger katten, men enligt vad Maria Nestorzon har hört bor den i närheten av kyrkogården.

Katarina Wolf avslutar sin insändare i DN:

”När jag begraver en ensam människa brukar jag anstränga mig lite extra. Den här gången fick jag hjälp med det”.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.