Foto: Stellan Stenberg
 Foto: Stellan Stenberg

Katt fastnade under båt – kunde räddas

Publicerad

Arbetsdagen började dramatiskt på HSC Gotlandia II i Visby.

En jamande katt hade fastnat på en avsats strax ovanför vattenytan.

– Den hade antagligen ramlat i vattnet och lyckats sig kravla upp, säger Stellan Stenberg som filmade räddningsaktionen.

När besättningen kom till jobbet i fredags hörde de ett jamande och pipande från båten.

Det visade sig att en liten katt räddat sig upp på en avsats precis ovanför vattenytan.

– Vi hörde katten jama när vi skulle gå på och jobba, den har antagligen ramlat ner i vattnet och kravlat sig upp. Han satt där och var ledsen, säger Stellan Stenberg.

Räddningsdräkt

Han berättar att katten var våt, men verkade ha ruskat av sig det mesta.

– Han var så gullig så.

Hans kollega Johan Skärkarl drog på sig en överlevnadsdräkt och hoppade i vattnet, samtidigt som Stellan Stenberg filmade räddningsaktionen. På filmen syns hur katten räddas i land på Skärkarls mage.

Mådde bra

Väl i land stannade katten kvar ett tag och tittade på medan besättningen arbetade.

– Han såg ut att må bra, säger Stellan Stenberg.

Det fanns dock ingen risk att katten skulle ha följt med ut till havs. Båten tillhör Destination Gotland, och går bara på sommaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag