Katrina skakade New Orleans

Publicerad
Uppdaterad
Jätteorkanen Katrina dundrade på måndagen in över USA:s sydkust med vindhastigheter på nästan 70 meter i sekunden.
Trots att styrkan har avtagit varnas för katastrofala skador, framför allt i storstaden New Orleans.

Följ orkanen på satellitbild.
Orkanen nedgraderades fyra gånger på måndagen, ned till kategori ett på den femgradiga orkan-skalan vid 21.30-tiden svensk tid. Vindstyrkorna i byarna uppmättes då till 43 meter per sekund. Även om New Orleans tycktes ha klarat sig undan från att träffas direkt av stormen befarades fortfarande enorma skador, inte minst på grund av hotande översvämningar. - Översvämningar kan väntas längs kusten på sex-sju meter över normal tidvattennivå, lokalt upp till nio meter, tillsammans med stora och farliga vågor, sade Stacy Stewart på NHC. Katrina drog under kvällen förbi nordost om New Orleans och fortsatte inåt landet över Mississippi och Alabama där den orsakade stora skador.

"Som helvetet på jorden"

Vid 17-tiden svensk tid hade delar av staden täckts av nära två meter djupt vatten. Stora delar av New Orleans ligger under havsnivån, vilket gör staden extra utsatt. När fyra pumpar som regelbundet pumpar vatten från gatorna gick sönder på måndagseftermiddagen fick vattnet övertaget. - Det svämmar över överallt. Byggnader och tak kollapsar, sa ett vittne i New Orleans, berättar AFP. Trots att vindstyrkan inte var så stark när den kom in över New Orleans som man tidigare hade befarat så uppstod stora skador: fönsterrutor gick sönder, takpannorna flög och vinden drog med sig träd och elledningar. - Staden belägras av Katrina. Vi har fått in rapporter om att fler än 20 byggnader har kollapsat runt om i staden, sade borgmästare Ray Nagin, enligt Reuters. Också i staden Gulfport i Mississippi orsakade orkanen stora skador. Drygt tre meter vatten täckte gatorna. Båtar som hade slitit sig i vinden flöt längs gatorna i det djupa vattnet, kraschade in i och förstörde ett antal hus. - Mycket är förstört här. Just nu är det som helvetet på jorden, sa en tv-journalist för CNN. - Vi bevittnar hur en vacker stad faller sönder.

Evakuering

Omkring en miljon av New Orleans 1,3 miljoner invånare har evakuerats sedan Nagin beordrat utrymning. Cirka 10 000 befann sig på måndagen i inomhusarenan Superdome, som myndigheterna upplåtit som skydd för dem som inte kan fly staden. Men inte heller den 30 år gamla Superdome klarade av Katrina utan problem. - Stora delar av taket har börjat blåsa bort. Det hängde löst, det fladdrade i vinden, förklarade en tv-journalist från den lokala CBS-stationen WWL-TV.

Elva döda

Katrina tog sju amerikanska liv när hon för några dagar sedan svepte förbi södra Florida. Redan på måndagsförmiddagen, när stormens öga låg ute till havs drygt 20 mil från New Orleans, hade Katrina också krävt sina första, indirekta, offer i den delen av USA. Tre åldringar som evakuerats från ett vårdhem i New Orleans till Baton Rouge, där de skulle inhysas i en kyrka, klarade inte strapatsen. På måndagen rapporterade lokala medier det elfte dödsoffret, en kvinna i Mississippi som dödades av ett träd som rasade ner över hennes bil. President George Bush har förklarat att katastroftillstånd råder, vilket öppnar dörrarna för stöd ur regeringens katastroffonder.

Dyrast hittills

Katrina är ett av de mest kraftfulla oväder som registrerats på USA:s fastland. Flera bedömare varnade på måndagen för att de skador som stormen orsakar kan komma att göra den till USA:s dyraste hittills. - Uppskattningarna varierar från tolv till 25 miljarder dollar. Vad vi ser är säkerligen en av de två eller tre dyraste stormarna i historien, sade Robert Hartwig från Insurance Information Institute.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag