Katolska kyrkan mörkade övergrepp mot barn

Publicerad
Uppdaterad
Tiotusentals barn har utsatts för sexuella övergrepp inom romerskkatolska kyrkan i Nederländerna. En oberoende kommission anser att kyrkan mörkat övergreppen.
Brotten har skett på barnhem och skolor i religiös regi. Kommissionen, som lade fram sina slutsater på fredagen, beräknar antalet fall till mellan 10 000 och 20 000 sedan 1945, men antalet omfattar inte bara grova fall som våldtäkter.
Omkring 800 förövare har identifierats i utredningen, av dessa är 105 i livet.
Utredningen tillsattes efter de senaste årens rapporter om hur barn farit illa i katolska kyrkans hägn. I land efter land har övergrepp uppdagats.
Utredarna i Nederländerna utgår från att övergrepp är lika vanliga utanför kyrkan, men i sin utredning av hur katolska kyrkan agerat har de bland annat kunnat konstatera att frågan diskuterats på biskopsnivå åtminstone sedan 1940-talet. Präster och andra personer knutna till kyrkorna har skyddats genom att man valt att inte granska eller anmäla anklagelser om brott.
Katolska kyrkan framförde på fredagen en offentlig ursäkt för de kränkningar som skett.
En kyrklig orden i Nederländerna utlovade i februari skadestånd till ett par dussin personer som utsatts för övergrepp av präster.
Sedan 1981 drivs få hem för barn i kyrklig regi.
TT-AFP-REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag