Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Katjas viktiga uppmaning efter sonens hjärntumör

Katja Bergstedt, 29, från Linköping med tvåårige sonen Loke. Foto: Privat
Katja satte upp en lapp i förskolan för att informera andra föräldrar om Lokes sjukdom. Foto: Privat

Att skola och arbete drar i gång igen efter sommaren är ofta synonymt med influensatider.

Något som fick Katja Bergstedt, 29, från Linköping att sätta upp en lapp i förskolan.

En feber kan nämligen innebära livsfara för hennes tvåårige son Loke.

– När det är extra mycket infektioner som går är det bra om man kan tänka till en extra gång, inte bara för Lokes skull, säger hon.

Det var i februari i år som snart treårige Loke drabbades av en hjärntumör. Något som skulle förändra både hans och familjens liv för alltid.

Operationen var lyckad – men Loke blev blind. Han har också hypofyssvikt, vilket innebär att han dagligen får medicin för att reglera nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen. Loke är därför mer känslig för infektioner än andra barn.

– Läkarna har sagt att de aldrig sett någon som klarat sig så bra. Han är positiv, framåt och orädd. Nu kommer han att äta medicinen hela sitt liv, men det visste vi innan operationen. Synen kom mer som en chock och en sorg för oss föräldrar. Men han tar det väldigt bra, och när han är så glad är det svårt att bli ledsen, säger Katja Bergstedt, Lokes mamma.

 

LÄS ÄVEN: Inez, 15, föddes med ovanlig sjukdom – kan plötsligt gå med nya medicinen 

Feber livsfarlig för Loke

Inför att Loke skulle börja förskolan igen – för första gången sedan diagnosen – ville hon därför informera andra föräldrar och barn på skolan om sonens nya situation. 

Särskilt i influensatider kändes det viktigt för Katja att uppmärksamma folk på den livsfara som en enkel förkylning kunde innebära för Loke.

– Läkarna har förklarat att om Loke blir sjuk måste vi åka in direkt. Blir han sjuk går hans stresshormon åt väldigt fort. Eftersom han inte har något som styr det blir han medvetslös, det kan bli riktigt akut om han får hög feber eller blir kräksjuk, säger Katja.

– Det innebär samma sak när han blir glad. Man kan inte säga att vi ska hitta på något kul för att han blir så uppspelt. Vi måste ta det i omgångar och förbereda honom på allting för att han inte ska bli för trött.

Katjas lapp till de andra föräldrarna. Foto: Privat

Lappen har fått positiv respons

Katja berättar att hon fått positiv respons från personalen och andra på förskolan. Hon har också delat lappen på Facebook för att fler ska kunna ta till sig av budskapet.

– Jag blev orolig att folk skulle tycka att lappen innebar att jag tyckte att mitt barn är mer värt än deras, så är det inte alls, säger Katja.

– Men nu i höst när det är extra mycket infektioner som går är det bra om man kan tänka till en extra gång, inte bara för Lokes skull, utan för alla. För en normal familj som har småbarn kan en smitta drabba hela familjen. I Lokes fall blir det sjukhuset.