Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katie, 26, fick frätande syra i ansiktet

Det krävdes 30 operationer för att den före detta modellen Katie Piper skulle kunna få i sig föda efter syraattacken.
Foto: SCANPIX

Modellen Katie Piper, 26, misshandlades och våldtogs av sin anabolamissbrukande pojkvän Daniel Lynch - som sedan fick en annan man, Stefan Sylvestre, att kasta syra i hennes ansikte, skriver Sky News.
Nu vill Katie Piper bygga ett nytt liv.

Det var i mars 2008 som Katie Piper blev misshandlad och våldtagen på ett hotell i London. Förövaren var hennes dåvarande pojkvän, Daniel Lynch, som hon träffade på sociala nätverkssajten Facebook.
Senare blev hon attackerad av Stefan Sylvestre – som kastade svavelsyra i hennes ansikte.

30 operationer

Bilder från övervakningskameror visar hur en man kommer fram till Katie Piper på Golders Green High Street i London och slänger något mot henne, innan han springer därifrån.
Katie Piper sätter händerna för ansiktet och stapplar bort.
Det skulle visa sig att Daniel Lynch låg bakom även detta.
Syran brände igenom alla fyra lager hud i Pipers ansikte, skriver Sky News. Modellen blev blind på ena ögat och kunde inte äta på grund av skadorna på sin hals. Det krävdes 30 operationer för att hon skulle kunna få i sig föda.

Vill berätta sin historia

Men Katie Piper ville inte vara anonym. I stället har hon talat med brittisk media och ställt upp i dokumentären ”Katie – mitt vackra ansikte”.
- Jag har bestämt mig för att berätta min historia, så att folk vet vad de här männen har gjort mot mig, säger Katie Piper till News of the World.
Ett av målen är att visa att hon är samma person som hon alltid har varit, trots att hon är annorlunda.
- Jag var en rolig person. Jag hade många vänner. När jag gick någonstans och folk träffade mig för första gången sa de: ”Åh, du är verkligen söt”, och jag tänkte: ”Det är jag.”

Tryckmask

Katie Piper är en av de första i världen som vetenskapen prövar en ny metod på. Kirurgteamet på Chelsea and Westminster Hospital, ledda av Dr. Mohammad Jawad, tog först bort all hud som hade kommit i kontakt med syran. Sedan började de bygga upp hennes ansikte på nytt, med hjälp av ett artificiellt hudsubstitut och bitar av hud från andra delar av hennes kropp.
Katie Piper tvingas gå runt med en tryckmask 23 timmar per dygn, för att platta till ärren och hålla huden fuktig.

Vill bygga nytt liv

Efter attacken skrev hon till sin mor, eftersom hon inte kunde tala:
”Döda mig.”
När hon såg sig själv första gången efter operationerna tänkte hon:
”Någon måste ge mig en annan spegel för den här är helt sönder.”
Nu säger Katie Piper:
- Jag tror att jag har en chans att bygga ett liv. Jag tror inte att det blir lätt, men jag vill försöka.
Både Lynch och Sylvestre dömdes till livstids fängelse för sina handlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.