Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kateryna, 33, mördades med en liter frätande syra

Foto: PAVLO GONCHAR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC
Foto: UKRINFORM / STELLA PICTURES/UKRINFORM/AVALON.RED B355

För ett år sedan mördades den profilerade demokratiaktivisten Kateryna Handziuk, 33, i Ukraina.

När hon skulle sätta sig i bilen slog gärningsmännen till och hällde en liter svavelsyra över hennes ansikte. 

Torpederna är dömda – men den som skickade dem är fortfarande på fri fot – och demonstrationer hölls utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Kiev. 

Den 4 november, på årsdagen av att demokratikämpen Kateryna Handziuk avled i sviterna efter att ha attackerats med svavelsyra, samlades hundratals demonstranter utanför presidentpalatset i Kiev, rapporterar Al Jazeera

Deras krav: Att rättvisa skipas och de som beordrade mordet ställs till svars och döms. 

Kateryna Handziuk.Foto: Privat / Facebook

Orädda aktivisten avslöjade poliskorruption 

Kateryna Handziuk var en profilerad aktivist som avslöjade poliskorruption och illegala övervakningsoperationer. 

Den 31 juli förra året var hon på väg att sätta sig i sin bil, i hemstaden Kherson, när gärningsmännen slog till. 

De kastade en liter svavelsyra över hennes ansikte. Hon fick omedelbara akuta brännskador över halva kroppen och blev av med ett öga. 

Under tre månader vårdades hon på sjukhus i Kiev och fick genomgå ett dussintal operationer – men skadorna var för svåra och hon avled den 4 november. 

– Det har varit ett väldigt svårt år. Ett år av onämnbar smärta. Ett år av sorg. Ett år av ensamhet. Ett år av varierande löften, av högröstade uttalanden. 

Fem män som var med i högerextrem bataljon dömdes

De fem männen som utförde attacken är tidigare medlemmar i en högerextrem bataljon och har dömts till mellan tre och sex års fängelse. 

Gruppens ledare ska ha fått betalningen för uppdraget som sedan delades med de andra. 

Vem som beordrade och betalade för dådet är fortfarande en gåta. Trots att myndigheterna och den nye presidenten själv, Volodomyr Zelensky, har lovat att de ansvariga ska ställas inför rätta, enligt Al Jazeera

I Kateryna Handziuks sista intervju så pekade hon ut pekade hon ut Vladyslav Manger, en mäktig regional tjänsteman, för att ha beordrat attacken mot henne. Detta eftersom hon undersökte hans kopplingar till kriminella grupperingar. 

Manger nekar till anklagelserna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.