Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katerina Janouch och högerextrema i demonstration mot migrationsramverk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren och debattören Katerina Janouch talade vid en manifestation på Mynttorget i Stockholm på första advent.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Nazistiska Nordisk ungdom närvarade vid manifestationen på Mynttorget.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Omkring 500 människor protesterade mot den nuvarande migrationspolitiken.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Tidigare riksdagsmannen John Bouvin anser att människor måste upplysas om vad som händer.
Tidigare TV4-profilen Lennart Matikainen talade under manifestationen på Mynttorget.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Sveriges regering väntas ställa sig bakom FN:s globala migrationsramverk nästa vecka, som kritiserats från flera håll.

Samtidigt samlas en spirande rörelse, med högerextrema inslag, och protesterar mot migrationspolitiken i ett högre tonläge.

Det kalla decemberregnet föll över de omkring 500 människor som samlades på Mynttorget i centrala Stockholm på första advent för att protestera mot FN:s globala migrationsramverk.

Med Sverigeflaggor i händerna uttryckte de sitt missnöje med de folkvalda politikerna i riksdagen. Bland plakaten fanns budskap som ”Folkförrädare!” och ”De som skriver på FN:s Global Compact For Migration är landsförrädare som skriver under Sveriges dödsdom”.

Författaren och debattören Katerina Janouch var en av de mest profilerade personerna som talade på manifestationen. Hon hoppas att det ska bli en ny rörelse mot etablissemanget, mot ”inkompetenta politiker” och ”mainstreammedia”.

Enda massmedium på plats var högerextrema tidningen Nya Tider, vars reporter noterade att ingen representant för Sverigedemokraterna deltog i demonstrationen.

Katerina Janouch: Asylinvandringen är en röd tråd

Katerina Janouch säger att "det kokar bland människor".

– Rörelsen handlar inte enbart om migrationspolitiken, även om den stora asylinvandringen är en röd tråd i detta eftersom det är många aspekter av samhället som påverkats negativt av hundratusentals människor som kommer utan att det finns beredskap för detta. Samhällsmedborgarna har desinformerats om att den förda migrationspolitiken är en vinst, vilket det inte alls är men ingen ställs till svars för detta. Jag kontaktas dagligen av människor som far illa och känner sig lurade och är besvikna, säger hon.

Katerina Janouch har i knappt två år varit en högljudd kritiker av den svenska migrationspolitiken och har argumenterat mot ytterligare asylinvandring. Hon var i valet 2018 oberoende kandidat på listan för partiet Medborgerlig samling som uttryckt skarp kritik mot den förda migrationspolitiken.

Vid hennes sida under söndagens manifestation fanns bland andra Lennart Matikainen, tidigare TV4-profil i relationsprogrammet ”Skilsmässohotellet”, och John Bouvin, tidigare riksdagsledamot och partiledare för högerpopulistiska partiet Ny demokrati.

John Bouvin: Folk måste bli upplysta

Lennart Matikainen blev omskriven efter att han på Facebook för två år sedan kallade ensamkommande flyktingar för "skäggbarn" och i årets val kandiderade han för högerpopulistiska Alternativ för Sverige.

– Vi har så mycket vi behöver rätta till i vårt land och politikerna behöver närma sig folket, säger han.

John Bouvin försökte nyligen återstarta Ny demokrati och har talat på högerextrema möten under året. Han greps av polis så sent som i fredags efter att ha försökt komma in på tingsrätten i Malmö med en kniv i väskan.

Talet på Mynttorget höll han för att upplysa människor om den rådande politiska situationen, säger han.

– Folk måste bli upplysta om vad som händer, Sveriges riksdag fungerar inte. Det finns inte ett enda parti som har en vision för morgondagen, menar Bouvin.

Nordisk ungdom deltog i manifestationen

På lördag planeras en ny demonstration mot migrationsramverket.

Under manifestation på Mynttorget i söndags närvarade även representanter för högerextrema Nordisk ungdom. Men Katerina Janouch värjer sig mot att kalla rörelsen runt protesterna för högerextremistisk.

– Det som media kallar för högerextremister är många gånger krafter som opponerar sig mot den negativa samhällsutvecklingen. Vanligt folk som fått nog av vansinnet. Jag blir smutskastad som om jag var rasist och högerextremist bara för att jag är systemkritisk, säger hon.


FN:s globala migrationsramverk

 FN:s globala migrationsramverk innehåller 23 mål för ett förbättrat samarbete kring internationell migration.

 Ramverket har kritiserats för att vara otydligt och flera av FN:s medlemsländer har valt att hoppa av, bland annat USA, Ungern, Österrike, Tjeckien, Kroatien, Israel, Polen och Australien.

 De svenska politiker som vänt sig emot innehållet har bland annat menat att det är svårtolkat och saknar verklighetsanknytning.

 De 23 målen handlar bland annat om att motarbeta människosmuggling, stärka rättssäkerheten och förutsebarheten i migrationsprocesser, förbättra flyktingars och migranters rättsliga ställning, ge skydd mot misshandel och exploatering samt förhindra att migranter godtyckligt tas i förvar. 

 Migrationsramverket ska godkännas vid en högnivåkonferens i Marrakech i Marocko 10–11 december. Det ska sedan antas i form av en icke juridiskt bindande resolution i FN:s generalförsamling i januari nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.