Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kate Middletons tuffa gravidhöst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kate Middleton lider av Hyperemesis gravidarum, vilket innebär att hon ofta drabbas av extremt illamående och yrsel. Ibland har hon tvingats uppsöka sjukhus.
Foto: STELLA PICTURES/ PACIFICCOASTNEWS.COM
Kate Middleton och prins William tecknar bilden av sig själva som en hyfsat normal ung tvåbarnsfamilj.
Foto: ALL OVER PRESS/ WENN

LONDON

Det blev några tuffa höstmånader för Kate Middleton.

Hennes tredje graviditet har varit lika kämpig som de första två.

Men hon har desto mer att se fram emot 2018.

Förutom tillökning i den egna familjen så får hon i prins Harrys fästmö Meghan Markle en ny väninna och granne i hennes egen ålder hemma i Kensington Palace.

Och så väntar ett besök till Sverige.

Kate Middleton och prins William är själva lite av nyinflyttade i Kensington Palace. Paret har de senaste åren tillbringat det mest av sin tid i Anmer Hall i Norfolk där de kunnat uppfostra sina två barn, George, fyra år, och Charlotte, två i större avskildhet.

Men i år flyttade dem tillbaka till London och in i nyrenoverade lägenhet 1A Kensington Palace. De är långt ifrån de enda kungligheterna som bor på området.

De två bodde själv ett tag i den ”stuga”, Nottingham Cottage, som prins Harry haft som ungkarslya. Fast han är förstås inte så mycket ungkarl längre, förlovad som han är sedan i november med den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle.

Det finns flera orsaker till varför prins William och Kate Middleton nu återvänt till London. William arbetar exempelvis inte längre som ambulanspilot, men viktigare är att den kungliga plikten nu kallar.

Drottningen trappar ner

Drottningen Elizabeth är 91 år har av förståeliga skäl sänkt sitt tempo. Hennes make, prins Philip, har gått i ”pension” och de yngre i familjen får nu rycka in allt oftare och representera vid olika arrangemang.

Som den planerade resan till Sverige och Norge i början av 2018. Så mycket mer har inte Buckingham Palace meddelat, det brittiska hovet är hemlighetsfullt av sig.

Så det återstår att se om prins William och Kate Middleton tar barnen med sig. De har inte gjort det så ofta, men de två fick följa med till Kanada 2016 och alla fyra besökte också Tyskland och Polen i somras.

Paret är i dessa Brexit-tider fortfarande en mycket populär brittisk exportprodukt. William och Kate är lika mycket superkändisar som kungligheter och ger garanterad stor publicitet var de än visar sig.

Kate Middleton, prins William, prinsessan Charlotte och prins George.
Foto: PAUL MARRIOTT/REX/SHUTTERSTOCK

Tvingats ställa in viktiga engagemang

Hertigen och hertiginnan av Cambridge - som deras titlar lyder - skulle egentligen ha besökt Sverige i november, men Kate Middletons hälsa satte stopp. Det kan den onekligen göra igen.

För Buckingham Palace har bekräftat att Kate Middleton även denna graviditet lider av Hyperemesis gravidarum. De innebär att hon ofta lider av extremt illamående och yrsel, ibland har hon tvingats uppsöka sjukhus.

Hon har ändå genomfört flera officiella uppdrag under hösten, men också varit tvungen att ställa in viktiga engagemang. Tyngst var antagligen den där dagen i september när hon inte kunde följa prins George till skolan för första gången.

Prins George går till skillnad från sin pappa och sin farbror Harry inte i Wetherby School i Kensington, utan på skolan Thomas Battersea en bit därifrån.  Föräldrarna anstränger sig för att ge barnen en så normal barndom som möjligt och håller paparazzi fotografer borta. De få bilder som paret släpper på barnen har mamma ofta tagit själv.

Gläntar på hemlighetsmakeriet

Prins William har inget gott öga till mediebevakningen i allmänhet och fotograferna i synnerhet. Han skyller dem för att ha hetsjagat sin mamma, prinsessan Diana, till döds i Paris 1997.

Kate och William är långt ifrån lika tillgängliga som sina svenska kungliga jämnåriga, men ibland gläntar de lite på hemlighetsmakeriet. När Barack och Michelle Obama 2016 kom på besök till Kensington Palace så publicerades flera bilder på dem tillsammans.

Det var den första gången allmänheten fick en inblick i några av deras rum i Kensington Palace. Daily Mail granskade bilderna i detalj och konstaterade bland annat att spriten på bordet i hörnet inte var så märkvärdigt dyr, en flaska Gordons Gin och Smirnoff Vodka bland annat.

Och i den intervju som Kate och Willam gav för BBC1 i år så tecknade de en bild av en hyfsat normal ung tvåbarnsfamilj. De har förvisso en nanny, Maria, men Kate har alltid haft som ambition att så långt det är möjligt själv uppfostra sina barn.

– Det är massor med barnprogram, åh jösses det finns en hel del av dem där ute, säger prins William i intervjun. Men en del av dem är riktigt bra.

Kate Middleton och prins William är själva lite av nyinflyttade i Kensington Palace.
Foto: AP/ TT

Beställer hem tv-mat

Prins George har tydligen passerat sin Peppa Pig (Greta Gris) period och har i stället Fireman Sam (Brandman Sam) som största favorit.

– Man måste verkligen låtsas vara intresserad av det, säger prins William. George blir riktigt upprörd om vi inte visar tillräcklig respekt för figurerna.

När barnen väl lagt sig, så brukar de titta på någon tv-serie med lite mer vuxet tema. Bland favoriterna finns ”Game of Thrones” och ”Homeland”. Om de också tittar på ”The Crown”, dramaserien om drottning Elizabeth II är oklart.

Precis som många andra Londonbor gillar de även att beställa hem mat och äta framför tv:n. Curry är en favorit. Fast okej, prins William medger att det inte riktigt handlar om budkörning hem till Kensington Palace.

– Det är inte så vanligt att vi beställer till palatset, normalt är att någon åker och hämtar det åt oss.

Kate har ofta hyllats för sin stil och klädsmak.  Men klädvalet är förstås  annorlunda när de är hemma för sig själva i lägenhet 1A, en lägenhet med 20 rum över fyra våningar. William kallar det ”myskläder” men medger:

– Jag har mina myskläder, ja, men jag vet inte om det är samma typ av kläder som du skulle bära.

Det finns även en lägenhet 1 Kensington Palace också. (Ja, det finns många fler. De unga prinsarna  bodde upp i lägenhet 8 tillsammans med mamma Diana). För tillfället bor prins Richard, en kusin till drottningen, i lägenhet 1, men det har ryktats att prins Harry och Meghan Markle möjligen kommer att flytta in där i stället.

Kate Middletons tredje graviditet har varit lika kämpig som de första två.
Foto: SPLASH NEWS

Bakom murar

Men Nottingham Cottage ligger bakom samma murar i samma palatskomplex, så Kate har hur som helst inte så långt till sin nya väninna. 

– William och jag är absolut lyriska över nyheten, sa Kate i sin kommentar till beskedet att prins Harry och den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle ska gifta sig.

De två har redan hunnit lära känna varandra en hel del och Meghan Markle uppges ha varit till stor hjälp under Kates tredje, svåra graviditet. Barnet väntas anlända i april.

– Kate har tvingats stanna en hel del i sängen, så att ha Meghan där har betytt en hel del. Hon kan titta förbi eller vara på andra sidan telefonen, säger en källa till australiska New Idea.

– Kate är så glad att ha henne i sitt liv, det har gjort en hel del skillnad.

Goda råd från Kate

Och Kate Middleton har mycket att ge tillbaka. Inte minst i fråga om hjälp, stöttning och goda råd. Det är inte någon lätt uppgift att gifta in sig i det brittiska kungahuset. Meghan Markle är förvisso van vid uppmärksamhet och publicitet men livet kring Buckingham Palace är något annat.

Och precis som den jämnåriga Kate Middleton - det skiljer bara fem månader emellan dem - så är Meghan Markle en helt vanlig kvinna av folket. Amerikanska dessutom. Och frånskild. Hennes föräldrar är frånskilda även de, mamman är afroamerikanska.

Frånskilda är inte Kate Middletons föräldrar. Men hon kommer från en brittisk medelklassfamilj. Pappa Michael och mamma Caroline driver ett framgångrikt företag tillsammans. 

Kate och William har brutit mot många brittiska kungatraditioner. Som Kates bakgrund. Som det faktum att de träffades på universitet och förälskade sig i varandra som vilka studenter som helst.

De senaste jularna har de till och med valt att fira jul hemma hos Kate Middletons föräldrar i stället för - som traditionen bjuder - med drottningen på Sandringham House. I år väntas dock hela familjen samlas där, inklusive prins Harry och hans Meghan.

Sannolikheten är nog rätt hög att även prins Harry och hans Meghan kommer att bana lite ny mark kring hur brittiska kungligheter uppträder. Det lär inte skada.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.