Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katastrofvarning för Sydney: ”Läget är så illa det kan bli”

Tre personer har dött till följd av skogsbränderna.
Räddningstjänsten i New South Wales varnar för att förhållandena i veckan kommer att bli ännu värre.Foto: DARREN PATEMAN / EPA / TT
I tre områden i New South Wales når varningen upp till den högsta nivån – katastrofalt läge.Foto: DARREN PATEMAN / EPA / TT
Premiärministern i New South Wales Gladys Berejiklian har utlyst undantagstillstånd.Foto: JOEL CARRETT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Det är så illa det kan bli”, säger räddningstjänsten om vädersituationen när bränderna fortsätter.Foto: Räddningstjänsten/ Skärmdump Twitter

De extrema skogsbränderna fortsätter i Australien. 

Nu väntas läget bli ännu värre.

– Det är så illa det kan bli, säger Anthony Clarke vid räddningstjänsten.

Nästan en miljon hektar har redan brunnit i New South Wales. Tre personer har dött. Hundratalet människor har skadats. Över 150 hem har förstörts. 

Nu varnar räddningstjänsten i den australiska delstaten för att väderförhållandena – med extrema temperaturer, låg luftfuktighet och hård vind – kommer att bli katastrofala. Katastrofvarningen, den högsta på en sexgradig skala, gäller bland annat Sydneys storstadsområde. Ytterligare två områden, Greater Hunter och Illawarra/Shoalhaven, når upp till den högsta varningsnivån. Råden som gäller är bland annat: ”För din överlevnad, lämna tidigt är det enda alternativet”.

– Det är i sådana här förhållanden som liv förloras. Nu talar vi om något vi inte har upplevt tidigare i Sydney, säger brandchefen Shane Fitzsimmons. 

https://twitter.com/NSWAmbulance/status/1193714542867447808

Undantagstillstånd i New South Wales

Till följd av de förvärrade förhållandena utlyser New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian undantagstillstånd i en vecka framöver. Beslutet gör att räddningstjänsten får bredare befogenheter och större tillgång till statens resurser för att bekämpa bränderna. Det är första gången sedan 2013 som undantagstillstånd införs i New South Wales. 

– Vi vet inte exakt var bränder kommer att uppstå, men vi vet att när det är 38 grader varmt och extremt blåsigt så måste alla vara vaksamma oavsett var de befinner sig, säger Gladys Berejiklian enligt Sydney Morning Herald.

– Alla måste förvänta sig det värsta.

https://twitter.com/0DanSmith/status/1193685393897488384

”Läget så illa det kan bli”

På måndagsmorgonen beräknas över 60 skogsbränder pågå i New South Wales, varav över hälften är utom kontroll.

– Läget är så illa det kan bli. Vi har ett hårt jobb framför oss, men sanningen är att vi inte kommer att lyckas få kontroll på läget innan de riktigt dåliga förhållandena kommer på tisdag, säger Anthony Clarke vid räddningstjänsten till ABC.  

Svenske Tobias: ”En oro absolut”

Undantagstillstånd utfärdat på flera håll efter bränderna.

Undantagstillstånd i New South Wales

Tre personer har dött till följd av skogsbränderna i Australien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.