Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Katastroftillstånd” utlyst – efter nytt coronautbrott

Michael Kidd: "Det kommer att blir fler dödsfall"
Daniel Andrews, premiärminister i Victoria.Foto: SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK
Poliser i Melbourne vid en demonstration mot ansiktsmasker på fredagen.Foto: SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK
En kvinna grips i samband med demonstationerna.Foto: SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK
En annan man grips i Melbourne för att han vägrar ansiktsmask.Foto: SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK / SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vårdpersonal slänger medicinskt avfall.Foto: DANIEL POCKETT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Delstaten Victoria i Australien inför hårda restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset, skriver The Guardian.

Bland annat kommer invånarna i Melbourne inte kunna lämna sina hem kvällstid.

– Det är inte ett enkelt beslut, men det är nödvändigt, säger premiärministern Daniel Andrews, enligt tidningen

För första gången sedan skogsbränderna tidigare i år har Victorias premiärminister infört katastroftillstånd. Från och med söndagskvällen gäller ett utegångsförbud mellan klockan åtta på kvällen och fem på morgonen i Melbournes storstadsområde. 

Dessutom får invånarna bara lämna sina hem en gång om dagen för att göra nödvändiga inköp och en gång för att motionera under en timme. Båda gångerna får de bara röra sig fem kilometer från bostaden.

– Vi kan inte bara ha människor som går runt utan anledning. Det är inte ett enkelt beslut, men det är nödvändigt, säger premiärministern Daniel Andrews, enligt The Guardian.

Stor ökning av nya fall

Polisen kommer att kontrollera att de nya reglerna efterlevs och överträdelser straffas med böter på motsvarade drygt 10 000 kronor.

Victoria har den senaste tiden sett en ökning av nya fall av coronaviruset, med 671 nya fall och sju dödsfall på söndagen. Beslutet på söndagen innebär att restriktionerna i Melbourne går upp till steg fyra på delstatens skala för bekämpning av coronaviruset. 

Resten av Victoria går upp till steg tre, vilket bland annat innebär att man bara får lämna sitt hem för att handla mat, ta sig till arbetet eller motionera.

De nya restriktionerna gäller sex veckor framåt, men kan komma att ändras om läget förbättras.

Premiärministern Daniel Andrews: ”Det är tuffa beslut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.