Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dåliga siffror för M i ny Sifo-mätning

Det går bra nu för Centerpartiet och Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg
Moderaternas Anna Kinberg Batra har inte lika många anledningar att le. Partiet får katastrofsiffror i mätningen. Foto: Christian Örnberg

Centerpartiet når en ny toppnotering i Sifos decembermätning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Partiet når 9,1 procent i mätningen vilket är den bästa siffran på 25 år i en Sifo-mätning.

Samtidigt får M dåliga siffror och tappar var tredje Stockholmsväljare.

Sifos decembermätning

Socialdemokraterna 27,6 (+0,1)

Vänsterpartiet 8,4 (+0,9)

Miljöpartiet 5,2 (+0,8)

Moderaterna 22,2 (-0,9)

Centerpartiet 9,1 (+0,4)

Liberalerna 6,0 (-0,5)

Kristdemokraterna 3,6 (+0,1)

Sverigedemokraterna 15,2 (-0,6)

Feministiskt initiativ 1,6 (-0,5)

Övriga 1,0 (+0,2)

1 925 personer intervjuades under perioden 5-15 december i år.

Det har varit Centerpartiets år i år. I mätning efter mätning når partiet höga siffror, nu senast i Sifo/SvD:s decembermätning.

Partiet fick 6,8 procent i opinionen i januari - nu 12 månader senare når man 9,1 procent, skriver SvD. Störst har ökningen varit efter sommaren.

– C tar i stort sett väljare i alla områden, man har 13 procent på landsbygden och drygt 9,2 i storstäder och är lite sämre i mellanstora städer, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Samtidigt fortsätter Moderaternas tapp i opinionen. Partiet får enligt Sifos decembermätning 22,2 procent av rösterna.

I början av året hade partiet stöd av 25,6 procent för att sedan öka till 27 procent i början av sommaren, sedan tappade man under hösten.

M tappar framför allt i storstäder. I Stockholm, som har varit ett starkt fäste för partiet, fick partiet 39,2 procent av väljarna i valet 2010. Men nu ligger M på 26,5 procent i huvudstaden vilket gör dem nästan jämnstora med Socialdemokraterna. Var tredje Stockholmsväljare har flytt partiet under året.

Framför allt är det i gruppen 30 till 49 som flyr visar Sifos mätning.

Miljöpartiets kris och nedgång i opinionen har varit en annan viktig faktor i svensk inrikespolitik under året som gått. Men i Sifo-mätningen hamnar partiet för första gången sedan krisen i våras på över fem procent. Förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

Mellan Alliansen och det rödgröna blocket är det fortsatt jämt. Alliansen landar i mätningen på 40,9 procent och de rödgröna på 41,2 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.