Det går bra nu för Centerpartiet och Annie Lööf. Foto: Patrik C ÖsterbergDet går bra nu för Centerpartiet och Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg
Det går bra nu för Centerpartiet och Annie Lööf.  Foto: Patrik C Österberg
Moderaternas Anna Kinberg Batra har inte lika många anledningar att le. Partiet får katastrofsiffror i mätningen. Foto: Christian ÖrnbergModeraternas Anna Kinberg Batra har inte lika många anledningar att le. Partiet får katastrofsiffror i mätningen. Foto: Christian Örnberg
Moderaternas Anna Kinberg Batra har inte lika många anledningar att le. Partiet får katastrofsiffror i mätningen.  Foto: Christian Örnberg

Dåliga siffror för M i ny Sifo-mätning

Publicerad

Centerpartiet når en ny toppnotering i Sifos decembermätning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Partiet når 9,1 procent i mätningen vilket är den bästa siffran på 25 år i en Sifo-mätning.

Samtidigt får M dåliga siffror och tappar var tredje Stockholmsväljare.

Det har varit Centerpartiets år i år. I mätning efter mätning når partiet höga siffror, nu senast i Sifo/SvD:s decembermätning.

Partiet fick 6,8 procent i opinionen i januari - nu 12 månader senare når man 9,1 procent, skriver SvD. Störst har ökningen varit efter sommaren.

– C tar i stort sett väljare i alla områden, man har 13 procent på landsbygden och drygt 9,2 i storstäder och är lite sämre i mellanstora städer, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Samtidigt fortsätter Moderaternas tapp i opinionen. Partiet får enligt Sifos decembermätning 22,2 procent av rösterna.

I början av året hade partiet stöd av 25,6 procent för att sedan öka till 27 procent i början av sommaren, sedan tappade man under hösten.

M tappar framför allt i storstäder. I Stockholm, som har varit ett starkt fäste för partiet, fick partiet 39,2 procent av väljarna i valet 2010. Men nu ligger M på 26,5 procent i huvudstaden vilket gör dem nästan jämnstora med Socialdemokraterna. Var tredje Stockholmsväljare har flytt partiet under året.

Framför allt är det i gruppen 30 till 49 som flyr visar Sifos mätning.

Miljöpartiets kris och nedgång i opinionen har varit en annan viktig faktor i svensk inrikespolitik under året som gått. Men i Sifo-mätningen hamnar partiet för första gången sedan krisen i våras på över fem procent. Förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

Mellan Alliansen och det rödgröna blocket är det fortsatt jämt. Alliansen landar i mätningen på 40,9 procent och de rödgröna på 41,2 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag