Sahlin. Foto: Sven Lindwall
Sahlin. Foto: Sven Lindwall

Katastrofsiffran som fällde Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
22 procent av rösterna bland dem som arbetar - det var katastrofsiffran som fällde Mona Sahlin.
- Socialdemokraterna har hamnat i otakt med sin tid, säger den avgående ordföranden för arbetarepartiet.
Socialdemokraternas analys av årets val visar att partiet precis som för fyra år sen förlorade jobbfrågan till alliansen. Mona Sahlin försökte tillsammans med sin vapendragare Thomas Östros profilera sig i jobbfrågan under hela valrörelsen för att inte göra om Göran Perssons misstag från förra valet men det misslyckades stort för Socialdemokraterna.
- Partiet hade bestämt sig för att ta tillbaka jobbfrågan men det misslyckades och det var en viktig faktor till att vi inte fick ett regeringsskifte, säger Ulf Bjereld, s-märkt statsvetarprofessor.

"Avvisades av väljarna"

SVT:s vallokalsundersökning visade att bara 22 procent av dem som arbetar röstade på Socialdemokraterna i valet. Stödet bland arbetslösa var 39 procent och bland dem som går på sjuk- eller aktivitetsersättning röstade 51 procent på Socialdemokraterna.
Mona Sahlin hänvisade själv direkt till de siffrorna när hon meddelade att hon avgår vid kongressen nästa år.
- Väljarna avvisade vårt budskap och vår politik. Och när väljarna talar så måste vi lyssna noga. Bara drygt 20 procent av dem som är i arbete i vårt land röstar på det socialdemokratiska arbetarepartiet, säger Mona Sahlin.

Moderaterna stärkte ställningen

Men valresultatet kan inte ha kommit som en chock för Mona Sahlin. Under hela valrörelsen visade olika förtroendemätningar att Moderaterna hade ett stort övertag i det som beskrevs som den viktigaste jobbfrågan och enligt en färsk Sifomätning efter valet hade Moderaterna stärkt sin ställning.
Förutom valet och de vanliga opinionsmätningarna har även Mona Sahlin haft problem när förtroendet för henne som statsministerkandidat har mätts. I den sista Sifomätningen före valet svarade 62 procent att de hade störst förtroende för Fredrik Reinfeldt och 18 procent att de hade störst förtroende för Mona Sahlin som statsminister.
- Det har inte funnits några positiva tendenser eller tendenser på att ändra en negativ trend, säger Ulf Bjereld.
Han tror dock inte att jobbfrågan är den främsta orsaken till att Sahlin avgår.
- Det är ett uttryck för en kris att Socialdemokraterna har förlorat jobbfrågan och att vanliga väljare känner sig förbisedda men jag tror inte att det varit avgörande, säger Ulf Bjereld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag