Socialdemokraternas analys av årets val visar att partiet precis som för fyra år sen förlorade jobbfrågan till alliansen. Mona Sahlin försökte tillsammans med sin vapendragare Thomas Östros profilera sig i jobbfrågan under hela valrörelsen för att inte göra om Göran Perssons misstag från förra valet men det misslyckades stort för Socialdemokraterna.
- Partiet hade bestämt sig för att ta tillbaka jobbfrågan men det misslyckades och det var en viktig faktor till att vi inte fick ett regeringsskifte, säger Ulf Bjereld, s-märkt statsvetarprofessor.
"Avvisades av väljarna"
SVT:s vallokalsundersökning visade att bara 22 procent av dem som arbetar röstade på Socialdemokraterna i valet. Stödet bland arbetslösa var 39 procent och bland dem som går på sjuk- eller aktivitetsersättning röstade 51 procent på Socialdemokraterna.
Mona Sahlin hänvisade själv direkt till de siffrorna när hon meddelade att hon avgår vid kongressen nästa år.
- Väljarna avvisade vårt budskap och vår politik. Och när väljarna talar så måste vi lyssna noga. Bara drygt 20 procent av dem som är i arbete i vårt land röstar på det socialdemokratiska arbetarepartiet, säger Mona Sahlin.
Moderaterna stärkte ställningen
Men valresultatet kan inte ha kommit som en chock för Mona Sahlin. Under hela valrörelsen visade olika förtroendemätningar att Moderaterna hade ett stort övertag i det som beskrevs som den viktigaste jobbfrågan och enligt en färsk Sifomätning efter valet hade Moderaterna stärkt sin ställning.
Förutom valet och de vanliga opinionsmätningarna har även Mona Sahlin haft problem när förtroendet för henne som statsministerkandidat har mätts. I den sista Sifomätningen före valet svarade 62 procent att de hade störst förtroende för Fredrik Reinfeldt och 18 procent att de hade störst förtroende för Mona Sahlin som statsminister.
- Det har inte funnits några positiva tendenser eller tendenser på att ändra en negativ trend, säger Ulf Bjereld.
Han tror dock inte att jobbfrågan är den främsta orsaken till att Sahlin avgår.
- Det är ett uttryck för en kris att Socialdemokraterna har förlorat jobbfrågan och att vanliga väljare känner sig förbisedda men jag tror inte att det varit avgörande, säger Ulf Bjereld.