Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katastrofsiffra för Centern: 3,5 procent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens politikreporter Niklas Svensson visar Annie Lööf de mörka opinionssiffrorna för Centerpartiet. ”En katastrofal siffra”, säger partiledaren om 3,5 procent.
Foto: Cornelia Nordström

VISBY. Här får partiledaren Annie Lööf Centerpartiets nya opinionssiffror efter besöket i Expressens valstuga i Visby:

Centern får bara 3,5 procent i julimätningen från Expressen/Demoskop - och gör sällskap med KD under riksdagsspärren.

- Det är en katastrofal siffra, säger Lööf själv.

Siffrorna är samtidigt oroande för Fredrik Reinfeldt, som nu får se två av fyra allianspartier ligga under fyra procent.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna backar något till 35,4 procent - samtidigt stannar Moderaterna och Fredrik Reinfeldt på 30,8 procent. Men julimätningen visar att två av allianspartierna - KD och nu även C - skulle hamna utanför riksdagen om det vore val i dag.

Krisen inom Centerpartiet har tvingat Annie Lööf till flera hemliga möten under besöket i Visby. Många i partiledningen och i riksdagsgruppen vill ha möten med henne om krisen i partiet, kan Expressen i dag berätta.

Enligt flera källor talas det öppet bland ledande partiföreträdare om att det kanske var fel att välja Annie Lööf till partiledare.

I höst har hon lett Centerpartiet i ett år - och siffrorna har rasat månad efter månad.

"Kavla upp ärmarna"

Efter besöket i Expressens valstuga i Visby i går eftermiddag kommenterade Annie Lööf katastrofsiffrorna i Demoskops julimätning. Centerpartiet är nu mindre än Kristdemokraterna och om det vore val i dag skulle båda partierna åka ur riksdagen. Centerpartiet får 3,5 procent av rösterna och Kristdemokraterna 3,7 procent.

När Annie Lööf fick se siffrorna blev hon mycket nedslagen och talade om en "katastrofal siffra":

- Det kan man inte vara nöjd med överhuvudtaget. Det är bara att kavla upp ärmarna och inse att det är mycket hårt arbete som återstår.

När måste det vända?

- Den viktigaste siffran är på valdagen, då ska vi vara på topp. Men jag vill gärna se förändringar så fort som möjligt.

Och det är bråttom.

Den interna kritiken mot partiledaren växer nu snabbt, erfar Expressen.

Den tidigare Centerministern Börje Hörnlund - en viktig profil i partiet - sa i går till Expressens Lotta Gröning att han tror att Centerpartiet ligger sämre till än det krisdrabbade Kristdemokraterna inför nästa val. Motiveringen är att många moderater som tycker om KD:s konservatism och kan rösta på dem, menade han.

Han avfärdade också Annie Lööf "för oerfaren".

När Lööf talar i Almedalen i kväll finns inte heller något synligt stöd av företrädaren Maud Olofsson. Hon är inte på plats för att se talet.

- Hon kommer inte att vara i Almedalen alls i veckan, säger Olofssons presskontakt Jonas Nyström.

Bara Åkesson hade sämre

Veckans förtroendemätning från Demoskop visar dessutom att svenska folket saknar förtroende för Centerledaren.

Demoskop frågade 2 235 personer hur stort förtroende de har för respektive partiledare. Snittbetyget för Annie Lööf: 2,39. Bara Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick en sämre siffra, 1,70.

Denna kan jämföras med siffran för oppositionsledaren Stefan Löfven, 3,44, och för statsminister Fredrik Reinfeldt, 3,23.

- Det beror delvis på att jag är en ny partiledare. Jag har ägnat mig åt ett års internt arbete. Men jag hoppas ju att den siffran ökar när jag under året som kommer profilerar Centerpartiet, säger Annie Lööf.

Demoskop frågade också svenskarna om de tror att Annie Lööf avgår som partiledare redan före valet 2014. Nästan var fjärde tillfrågad, 23 procent, svarade ja på den frågan.

- Jag är glad att mer än 75 procent är övertygade om att jag sitter kvar. Jag vill vara och kommer att vara Centerpartiets partiledare under många år framöver, säger Annie Lööf.

"Inga roliga siffror"

Annie Lööf har massivt stöd i partiledningen trots de dåliga siffrorna.

Expressen har talat med en lång rad medlemmar i partistyrelsen, de flesta säger att det här bara är en enda opinionsmätning och att partiet är mitt inne i en process för att ta fram ett nytt idéprogram och de hoppas att det ska ge resultat på sikt.

- Det är självklart tråkigt. Vi måste uppdatera vår politik i liberal riktning. Annie Lööf är det bästa som hänt partiet på årtionden. För att dra nytta av henne måste vi ha bättre politik, säger Hanna Wagenius, medlem av partistyrelsen och ordförande i Centerns ungdomsförbund.

- Det är inga roliga siffror. Det är tråkigt att vi inte fick någon Annie Lööf-effekt, hon fick lite längre uppförsbacke än nyvalda ledare i andra partier. Det kan vända om hon får lite tid, säger Kristina Jonäng, medlem av partistyrelsen och gruppledare för C i Västra Götalandsregionen.

INGEN ROLIG LÄSNING FÖR CENTERPARTIET

JULIMÄTNINGEN – PARTI FÖR PARTI

Socialdemokraterna 35,4 % (-0,3)

Vänsterpartiet 4,4 % (-2,5)

Miljöpartiet 9,1 % (+1,4)

Moderaterna 30,8 % (0)

Folkpartiet 6,6 % (+1,7)

Kristdemokraterna 3,7 % (+1,3)

Centerpartiet 3,5 % (-0,9)

Sverigedemokraterna 6,0 % (-0,6)

Övriga 0,7 % (0)

BLOCKSTRIDEN

C+FP+M+KD 44,6 % (+2,0)

V+S+MP 48,8 % (-1,4)

SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Fråga: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Undersökningsperiod: 26 juni–4 juli.

Metod: Telefonintervjuer.

Antal tillfrågade: 1 000 personer i åldrarna 18 år och äldre.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Förändringen, förutom för V, är inte statistiskt säkerställd.

Prognos

K-G BERGSTRÖMS PROGNOS FÖR DE TRE PARTILEDARNA I KRIS

ANNIE LÖÖF, C. 3,5 procent är en mardröm för den nya Centerledaren. Nu finns det förvisso andra undersökningar, där C varit tryggt över 4 procent. Men om C hamnar under 4 procent mer beständigt är Annie Lööf den som sitter lösast av de tre borgerliga krispartiledarna. Nästa Centerstämma kan i så fall bli en rysare för henne. Hon måste åstadkomma en stabil och varaktig ökning av opinionsstödet för att vara på den säkra sidan. Minst 5 procent.

GÖRAN HÄGGLUND, KD. 3,7 procent är ingen katastrof för Kristdemokraterna. Det är så pass nära 4 procent att taktikröstare räddar partiet under normala förhållanden. Men om både C och KD dansar runt 4-procentstrecket, kan taktikröstarna få problem. De har ju bara en röst till sitt förfogande. Hägglund sitter relativt säkert, eftersom han i januari vann striden mot Odell. Det lär nog krävas ett rejält förlustval för att någon ska utmana honom igen.

JAN BJÖRKLUND, FP. 6,6 procent är en hygglig opinionssiffra. Visserligen under förra valresultatet. Men inte värre än att han i en valrörelse mycket väl kan förbättra den rejält. Två tidigare Folkpartiledare, Bengt Westerberg och Lars Leijonborg har i valrörelser gått upp till 14 respektive 13 procent. Men det förutsätter att sittande M-ledare hamnar i onåd hos väljarna. Gör Björklund ett sämre val än 2010 byts han ut mot Birgitta Ohlsson eller Erik Ullenhag.

CENTERLEDARENS FYRA KRISER

OPINIONSKRISEN. Centerpartiet har i flera mätningar på senare tid hamnat under fyra procent. I dag publicerar Expressen/Demoskops julimätning som visar att partiet endast får 3,5 procent – den sämsta siffran sedan januari 2010.

INTERNA KRISEN. Allt fler ifrågasätter valet av Lööf. Hon har dessutom, enligt Expressens källor, flera fiender bland de som tidigare arbetade nära Maud Olofsson.

ALLIANSKRISEN. Jämfört med valet 2010 har C, FP och KD tillsammans tappat 5,5 procentenheter i den senaste Demoskopmätningen. Hägglund och Björklund slåss båda med Lööf om att fånga nya väljare.

FÖRTROENDEKRISEN. Annie Lööf tappar i förtroendemätning efter förtroendemätning. Bara Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får ett sämre betyg när svenska folket säger sitt i en ny mätning från Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.