Expressens politikreporter Niklas Svensson visar Annie Lööf de mörka opinionssiffrorna för Centerpartiet. ”En katastrofal siffra”, säger partiledaren om 3,5 procent. Foto: Cornelia Nordström
Expressens politikreporter Niklas Svensson visar Annie Lööf de mörka opinionssiffrorna för Centerpartiet. ”En katastrofal siffra”, säger partiledaren om 3,5 procent. Foto: Cornelia Nordström

Katastrofsiffra för Centern: 3,5 procent

Publicerad

VISBY. Här får partiledaren Annie Lööf Centerpartiets nya opinionssiffror efter besöket i Expressens valstuga i Visby:

Centern får bara 3,5 procent i julimätningen från Expressen/Demoskop - och gör sällskap med KD under riksdagsspärren.

- Det är en katastrofal siffra, säger Lööf själv.

Siffrorna är samtidigt oroande för Fredrik Reinfeldt, som nu får se två av fyra allianspartier ligga under fyra procent.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna backar något till 35,4 procent - samtidigt stannar Moderaterna och Fredrik Reinfeldt på 30,8 procent. Men julimätningen visar att två av allianspartierna - KD och nu även C - skulle hamna utanför riksdagen om det vore val i dag.

Krisen inom Centerpartiet har tvingat Annie Lööf till flera hemliga möten under besöket i Visby. Många i partiledningen och i riksdagsgruppen vill ha möten med henne om krisen i partiet, kan Expressen i dag berätta.

Enligt flera källor talas det öppet bland ledande partiföreträdare om att det kanske var fel att välja Annie Lööf till partiledare.

I höst har hon lett Centerpartiet i ett år - och siffrorna har rasat månad efter månad.

"Kavla upp ärmarna"

Efter besöket i Expressens valstuga i Visby i går eftermiddag kommenterade Annie Lööf katastrofsiffrorna i Demoskops julimätning. Centerpartiet är nu mindre än Kristdemokraterna och om det vore val i dag skulle båda partierna åka ur riksdagen. Centerpartiet får 3,5 procent av rösterna och Kristdemokraterna 3,7 procent.

När Annie Lööf fick se siffrorna blev hon mycket nedslagen och talade om en "katastrofal siffra":

- Det kan man inte vara nöjd med överhuvudtaget. Det är bara att kavla upp ärmarna och inse att det är mycket hårt arbete som återstår.

När måste det vända?

- Den viktigaste siffran är på valdagen, då ska vi vara på topp. Men jag vill gärna se förändringar så fort som möjligt.

Och det är bråttom.

Den interna kritiken mot partiledaren växer nu snabbt, erfar Expressen.

Den tidigare Centerministern Börje Hörnlund - en viktig profil i partiet - sa i går till Expressens Lotta Gröning att han tror att Centerpartiet ligger sämre till än det krisdrabbade Kristdemokraterna inför nästa val. Motiveringen är att många moderater som tycker om KD:s konservatism och kan rösta på dem, menade han.

Han avfärdade också Annie Lööf "för oerfaren".

När Lööf talar i Almedalen i kväll finns inte heller något synligt stöd av företrädaren Maud Olofsson. Hon är inte på plats för att se talet.

- Hon kommer inte att vara i Almedalen alls i veckan, säger Olofssons presskontakt Jonas Nyström.

Bara Åkesson hade sämre

Veckans förtroendemätning från Demoskop visar dessutom att svenska folket saknar förtroende för Centerledaren.

Demoskop frågade 2 235 personer hur stort förtroende de har för respektive partiledare. Snittbetyget för Annie Lööf: 2,39. Bara Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick en sämre siffra, 1,70.

Denna kan jämföras med siffran för oppositionsledaren Stefan Löfven, 3,44, och för statsminister Fredrik Reinfeldt, 3,23.

- Det beror delvis på att jag är en ny partiledare. Jag har ägnat mig åt ett års internt arbete. Men jag hoppas ju att den siffran ökar när jag under året som kommer profilerar Centerpartiet, säger Annie Lööf.

Demoskop frågade också svenskarna om de tror att Annie Lööf avgår som partiledare redan före valet 2014. Nästan var fjärde tillfrågad, 23 procent, svarade ja på den frågan.

- Jag är glad att mer än 75 procent är övertygade om att jag sitter kvar. Jag vill vara och kommer att vara Centerpartiets partiledare under många år framöver, säger Annie Lööf.

"Inga roliga siffror"

Annie Lööf har massivt stöd i partiledningen trots de dåliga siffrorna.

Expressen har talat med en lång rad medlemmar i partistyrelsen, de flesta säger att det här bara är en enda opinionsmätning och att partiet är mitt inne i en process för att ta fram ett nytt idéprogram och de hoppas att det ska ge resultat på sikt.

- Det är självklart tråkigt. Vi måste uppdatera vår politik i liberal riktning. Annie Lööf är det bästa som hänt partiet på årtionden. För att dra nytta av henne måste vi ha bättre politik, säger Hanna Wagenius, medlem av partistyrelsen och ordförande i Centerns ungdomsförbund.

- Det är inga roliga siffror. Det är tråkigt att vi inte fick någon Annie Lööf-effekt, hon fick lite längre uppförsbacke än nyvalda ledare i andra partier. Det kan vända om hon får lite tid, säger Kristina Jonäng, medlem av partistyrelsen och gruppledare för C i Västra Götalandsregionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag