Fossila bränslen beskrivs som en av de stora miljöbovarna. Foto: / BASHTA / ColourboxFossila bränslen beskrivs som en av de stora miljöbovarna. Foto: / BASHTA / Colourbox
Fossila bränslen beskrivs som en av de stora miljöbovarna. Foto: / BASHTA / Colourbox
”Det är dags att se över och ändra våra egna beteenden.” skriver forskarna Foto: Colourbox”Det är dags att se över och ändra våra egna beteenden.” skriver forskarna Foto: Colourbox
”Det är dags att se över och ändra våra egna beteenden.” skriver forskarna Foto: Colourbox
Artikeln är en uppföljning på en annan vetenskaplig artikel, från 1992. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMArtikeln är en uppföljning på en annan vetenskaplig artikel, från 1992. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Artikeln är en uppföljning på en annan vetenskaplig artikel, från 1992. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Katastroflarmet: 15 000 forskare varnar människan

Publicerad

Mänskligheten får nu sin andra varning.

Det är budskapet i en vetenskaplig artikel som 15 364 forskare från 184 länder har skrivit under.

Artikeln är baserad på ett liknande upprop som publicerades 1992 – och menar att vi inte tagit denna tidiga varning på allvar.

”Människan har misslyckats med att lösa de utmaningar som förutsågs, och hemskt nog blir många av dem värre” står det i artikeln.

År 1992 sedan skrev 1 700 forskare under den vetenskapliga artikeln ”Världens forskares varning till mänskligheten”.

I texten uttryckte forskarna oro över människans påverkan på ozonlagret, färskvattnen, djurlivet, döende skogar, överbefolkning och klimatförändring. 

De skrev att ”en stor förändring i hur vi sköter om vår planet och dess livsformer krävs, för att omfattande mänskligt lidande ska undvikas”.

Nu, 25 år senare, har 15 364 forskare gått samman för att ge mänskligheten sin andra varning.

 

LÄS ÄVEN: Larmet: Klimatförändringar skapar världens största flyktingkris

 

”Blir värre”

”Sedan 1992 är det endast ozonlagret som stabiliserats. Människan har misslyckats med att lösa de utmaningar som förutsågs, och hemskt nog blir många av dem värre. Det mest oroande är den nuvarande banan för potentiellt katastrofala miljöförändringar på grund av fossila bränslen, avskogning, och jordbruk.” står det i den vetenskapliga artikeln som publicerades den 23 oktober i år.

Grafik från ”World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice”Foto: Skärmdump

Men, forskarna är noga med att poängtera att det finns tid för förändring.

Sedan 1992 har mänskligheten lyckats med att både minska människans åverkan på ozonlagret, samt gjort framsteg vad det gäller extrem fattigdom och svält i världen.

Krävs förändring på individnivå

Genom att sätta press på makthavare kan medborgare kräva en förändring, men förbättringar krävs även på individnivå, skriver de.

I artikeln talas om ”potentiellt katastrofala miljöförändringar”. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

”Det är dags att se över och ändra våra egna beteenden. Detta inkluderar att drastiskt förminska vår konsumtion av fossila bränslen, köttprodukter, och andra resurser.”

Artikeln går att läsa i sin helhet här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag