Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Katastrofflickan” säljer flinbilden för fyra miljoner

Senaste nyheterna med Expressen TV
Bilden på flinande fyraåringen Zoe framför det brinnande huset spreds över världen.

Först blev bilden på den flinande fyraåringen framför ett brinnande hus ett globalt meme – 16 år senare har den blivit en guldgruva.

”Katastrofflickan” Zoe Roth har sålt bilden för motsvarande fyra miljoner kronor.

– Jag är en del av historien, säger Zoe om den ikoniska bilden till New York Times.

Fyraåriga Zoe Roth fotograferades av sin pappa när de gick förbi en villabrand i Mebane, North Carolina. När Zoe tittade på lågorna bad pappan henne att le. Bilden på ”Disaster Girl”, ”katastrofflickan” spreds över internet världen över som ett meme i många olika former.

– Det passar till vad du än vill använda det till. Jag skulle aldrig göra memes själv men jag älskar att se hur kreativa folk är, säger Zoe till New York Times.

Zoe, som har hunnit bli 21 och numera pluggar på universitetet i North Carolina, har nu sålt rättigheterna till bilden till en samlare för fyra miljoner kronor i kryptovaluta. Zoe och hennes pappa kommer också att få tio procent av summan varje gång bilden säljs vidare till en annan samlare i framtiden.

”Bad Luck Brian” blev ett meme.
”Success Kid” blev ett meme.

”Jag stod där och såg ond ut”

Zoe säger att hon kommer att använda pengarna till att betala av sina studentlån. Hon fick råd av två andra personer som blev berömda memes (”Bad Luck Brian” och ”Success Kid”) och förklarar sitt beslut att sälja bilden så här:

– Det är enda sättet som memes kan ta kontroll över situationen.

Hon vill dock reda upp en sak en gång för alla om bilden Zoes pappa tog på henne framför det brinnande huset år 2005 .

– Jag stod där och såg ond ut, som att det var jag som skulle ha satt eld på huset, men herregud... nej, det gjorde jag inte, säger Zoe.

I själva verket var det brandmännen själva som hade startat branden i övningssyfte.

Ur arkivet: Whitney Houston-fantasten Dane blir internet-sensation

2017 tog Dane internet med storm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.