Katastrofen i Peru
– minst 62 har dött

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folk tar skydd på byggnader för att hålla sig undan från vattenmassorna.
Foto: Ernesto Arias / Epa
En kvinna räddas från ett tak där hon tagit skydd.
Foto: Martin Mejia / AP
Människor försöker ta sig fram genom vattnet i Lima, Peru.
Foto: Martin Mejia / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna räddas från ett tak där hon tagit skydd.
Foto: Martin Mejia / AP TT NYHETSBYRÅN
Folk i Peru försöker ta sig fram genom vattenmassorna genom att hålla fast i rep.
Foto: Martin Mejia / AP

Katastroftillstånd råder i Peru och hittills har 62 personer dött.

En plötslig och onormal uppvärmning av vattnet i Stilla havet utanför Peru har utlöst de kraftigaste skyfallen i decennier, uppger Reuters.

Peru har under det senaste dygnet drabbats av vad som beskrivs som det värsta väderförhållandet i landet på 20 år enligt DailyMail.

De kraftiga skyfallen – som kommer till följd av att ytvattnet i Stilla havet värmts upp – har hittills dödat 62 personer.

Det råder katastroftillstånd i halva Peru och värst drabbat är norra delarna av landet där det även finns många fattiga områden. Där har människor drunknat och svepts i väg när floder översvämmats och jordskred har lett till avstängda vägar och fallna broar. Omkring 70 000 människor har hittills tvingats lämna sina hem.

– Det finns ingen elektricitet, inget dricksvatten och ingen transit eftersom gatorna är översvämmade, säger Valentin Fernandez, borgmästare i staden Nuevo Chimbote i norr Peru, till Reuters.

Befarar fortsätta i veckor

Myndigheter och hjälporganisationer arbetar för fullt med att hjälpa drabbade människor. Reuters uppger att man i huvudstaden Lima har begränsat det rinnande vattnet efter att behandlingssystemet täppts igen. Det hela har lett till en uppstressad situation bland befolkningen då flaskvatten i butik anses vara en bristvara.

Peruanska myndigheter befarar att regnet kommer fortsätta i flera veckor.

DailyMail rapporterar att militära styrkor i området Pacora i norra Peru fick rycka in och rädda cirka 200 personer, där 123 ska ha varit barn, efter att deras byar skurits av från land till följd av översvämningarna.

Även en buss med 22 passagerare ska ha störtat ner för ravin och orsakade 15 dödsfall.

Det katastrofala vädret kan enligt komma pressa upp matpriserna och påskynda landets inflation, som redan är högre än på fyra år, uppger tidningen.

El Nino-fenomenet

Det hela kallas för El Nino-fenomenet, och innebär just att yttemperaturerna i Stilla havet värmts upp. Enligt den lokala vetenskapsmannen Dimitri Gutierrez på Peru El Nino kommittén, kommer uppvärmningen troligast fortsätta längs Perus kust åtminstone till april. Enligt honom tenderar ett lokalt El Ninos-fenomen följas av ett globalt sådant, som kan utlösa översvämningar och torka i olika länder.

Hittills har nederbörden i Peru inte överskridit den kraftfulla El Ninon som drabbade landet 1998. Men det är mer regn som faller under kortare perioder nu, vilket innebär att gator och floder snabbt svämmar över, uppger Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.