Nästan 20 miljoner människor i Pakistan har drabbats av vattenmassornas framfart. Foto: Khalid Tanveer
Nästan 20 miljoner människor i Pakistan har drabbats av vattenmassornas framfart. Foto: Khalid Tanveer

Katastrofen i Pakistan - "tsunami i slow motion

Publicerad
"Tsunami i slow motion."
Så kallar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon krisen efter översvämningarna i Pakistan.
Nästan 20 miljoner människor har drabbats av vattenmassornas framfart.
- Det här är en global katastrof, säger han.
Hittills har omkring 1 600 personer omkommit i översvämningarna, som uppges vara de värsta i landets historia. En femtedel av landet ligger under vatten. Knappt 20 miljoner behöver tak över huvudet, mat och vatten, enligt BBC.
– Det är fler än alla som drabbades av tsunamin i Indiska oceanen, jordbävningen i Kashmir, cyklonen Nargis och jordbävningen i Haiti, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på torsdagskvällen enligt CNN.
FN har tidigare bett om 460 miljoner dollar (cirka 3,4 miljarder kronor) för att hjälpa de nödställda. Trots att man har fått in hälften av pengarna räcker det inte. Bland annat behövs fler helikoptrar för att distribuera hjälpsändningar till områden som är avskurna från omvärlden.

Varnar för kolera

Experter varnar för utbrott av vattenburna sjukdomar som kolera om inte räddningsinsatserna intensifieras.
– Det här är en global katastrof, en global utmaning. Det är en av de största prövningarna för global solidaritet i vår tid, sade Ban Ki-moon på torsdagskvällen enligt CNN.
Naturkatastrofen är ett bakslag för den redan svaga regeringen i Pakistan, som nu förlorar anseende till militären. Armén har upprättat flera hjälpläger och distribuerar nödhjälp till de drabbade. Många var missnöjda med regeringen redan innan naturkatastrofen, och vissa fruktar att de svåra förhållandena kan leda till politisk instabilitet.

"Armén hjälper"

Nisar Ahmed, 26, och hans far stannade kvar i byn Hamdani Legari för att vakta sitt hem. Men till slut tvingades de köra fyra kilometer i vattnet till en flodbank där armén delade ut mat.
– Självklart är det armén som hjälper folket. Regeringen hjälper aldrig till i svåra tider. Vi ser bara till politikerna när de kommer för att fiska röster, därefter försvinner de, säger Nisar Ahmed till AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag