Katastrofen i Japan - detta har hänt

Publicerad
Uppdaterad
Den kraftiga jordbävningen i Japan har fått katastrofala följder.
Tsunamin som följde slog till med enorm kraft och ödelade flera områden.
Över 10 000 människor befaras ha dött och många saknas.
Flera av landets kärnkraftverk har stora problem med härdsmältor och explosioner.
> KLICKA HÄR FÖR SENASTE NYTT
Liverapportering | Live-tv | Live-bilder

SKALVET SKAKADE JAPAN

Jordbävningen inträffade klockan 14.46 på fredagseftermiddagen på 10 kilometers djup ungefär 380 kilometer i havet nordost om Tokyo.
Skalvet hade sitt epicentrum nära den östra delen av Honshu-ön, Japans största där huvudstaden Tokyo ligger.
Enligt de första uppgifterna var jordbävningen på 7,9, men den uppgraderas senare till 8,9 – det sjunde kraftigaste skalvet i historien.
Efter närmre analyser under helgen bedöms skalvet ha legat på 9.

TSUNAMIN ÖDELADE STÄDER

Myndigheter gick direkt ut med en varning om en flera meter hög tsunamivåg som träffade den japanska kusten i närheten av skalvet klockan 15.00 lokal tid.
Tv-bilder från en helikopter visade hur tsunamin drog med sig allt i sin väg när den sedan flöt fram i hög fart långt upp på land – bilar, båtar, hus.

TV: Här drar en tio meter hög tsunami in över Japans kust
TV: Här flyr de i panik under skalvet

Flera städer och byar längs den nordöstra kusten pulversierades och över 10 000 människor tros ha mist livet.
200-300 kroppar hittades strax efter i staden Sendai och ytterligare runt 300-400 kroppar i Rikuzentakata, en småstad som enligt räddningsstyrkor helt har utplånats.
På lördagseftermiddagen kom också uppgifter om att 10 000 människor saknas i hamnstaden Minamisanriku efter skalven, rapporterar japanska etermediebolaget NHK.

TSUNAMIN SPRED SIG

Under fredagen spreds tsunamin över världen och en tsunamivarning utfärdades för stora delar av Stilla havet. I flera länder evakuerades medborgare till högre liggande områden, men vågorna verkar inte ha orsakat några större skador.
De nådde Hawaii klockan 14.00 svensk tid och strax därefter kom de till Fijiöarna. Inte heller där blev det några allvarliga skador, enligt rapporterna.
Vågorna skapade mindre förstörelse världen över under sin framfart.

EXPLOSION VID KÄRNREAKTOR

På lördagen förvärrades katastrofen i Japan när det kom rapporter om att kylningsssytemet slutat fungera på två kärnkraftsanläggningar.
Från flera håll kom rapporter om att härdsmälta kunde närma sig.
Vid Fukushima 1, som ligger drygt 25 mil norr om Tokyo, inträffade en explosion och en byggnad kollapsade.
På måndagsmorgonen skedde även en explosion på reaktor 3 på Fukushima.
Flera människor har skadats i explosionerna.
Myndigheter har konstaterats en härdsmälta på reaktor 1 och flera människor har smittats med radioaktivitet.
På söndagen uppstod även problem med förhöjd strålning på kärnkraftverket i Onagawa som ligger Miyagi-prefekturet, ett av de värst drabbade.
På måndagsmorgonen slutade avkylningen på reaktor 2 på Fukushima att fungera.
På tisdagsmorgonen var det dags för en ny explosion på Fukushima och man jobbar desperat för att få kontroll på reaktorerna. Risken finns att skyddshöljet runt en av reaktorerna har skadats vilket ökar risken för farliga utsläpp av radioaktiva ämnen.

TV: Här exploderar det på kärnkraftverket

MÅNGA EVAKUERADE

Alla boende inom en radie av 20 kilometer från Fukushima har evakuerats. De tre reaktorerna i Onagawa sägs enligt IAEA vara under kontroll och på söndagseftermiddagen fanns inga uppgifter om evakuerade i det området.
Räddningsarbetare kämpar samtidigt med att undsätta nädställda i avlägsna byar och städer längs hela den japanska nordöstra kusten.
Arbetet är svårt på grund av översvämmade vägar med mera.

NYA EFTERSKALV

Området skakas hela tiden av nya efterskalv, bland annat ett av en magnitud på 6,8 under lördagen, uppger amerikanska myndigheter.
Tusentals efterskalv kommer att fortsätta i flera månader framöver.
På söndagen bedömdes risken för ett efterskalv på över 7 vara 70 procent inom de närmaste tre dagarna.
Ett sådant skalv skulle kunna orsaka stora tsunamivågor och byggnar som kollapsar.
På tisdagen, 14.31, inträffade ett nytt jordskalv som man tror inte har något att göra med fredagens jordbävning. Det kan innebära att det handlar om ett förskalv till en ny stor jordbävning som kan drabba Tokyo. Skalvet på tisdagen uppmättes till 6,4 på Richterskalan.

> KLICKA HÄR FÖR SENASTE NYTT
Liverapportering | Live-tv | Live-bilder


TISDAG 15 MARS – DAGENS VIKTIGASTE HÄNDELSER

– En ny explosion inträffar i Fukushima 1 och dessutom drabbas kärnkraftverket av en brand. Detta kan ha medfört skador på skyddshöljet runt en reaktor. Höljet är det sista skyddet mot att strålning ska läcka ut.
– Nytt skalv inträffar i närheten av Tokyo. Det uppmättes till 6,4 på Richterskalan och kan vara ett förskalv till en jordbävning.
– Franska myndigheter säger att kärnkraftolyckan i Fukushima är en 6:a på den sjugradiga skalan. Men japanska energibolaget Tepco höll fast vid att det är en 4:a på Ines-skalan.


ONSDAG 16 MARS - NYA BRÄNDER OCH SKALV

På onsdagen fortsatte räddningsarbetet vid det havererade kärnkraftverket Fukushima 1. En ny brand startade i verket och en majoritet av arbetarna var tvungna att evakueras tillfälligt på morgonen.
Ett nytt kraftigt efterskalv, 6,0 på richterskalan, skakde Tokyo och Japans kejsare höll ett tv-tal där han bad för katastrofens offer. Den officiella siffran på döda och saknade steg till över 12 000 personer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag