Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katarina Wennstam: Varna killar i stället

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer", menar Katarina Wennstam.
Foto: Cornelia Nordström
Wennstam skrev kritiskt om polisens uttalande i ett inlägg på Facebook.

Polisens rekommendation att kvinnor inte bör gå ut ensamma i Östersund har fått en hel del kritik.

Senast i raden av kritiker är journalisten Katarina Wennstam, som i SVT menade att uttalandena skapar en obalans i vilka råd som ges.

– Polisen borde gå ut och säga till killar att de inte får gå ut på krogen för rent statistiskt är det livsfarligt, säger hon i Aktuellt.

Polisens varning kom under en presskonferens på måndagen. Anledningen var de många överfall som den senaste tiden har inträffat i Östersund.

Varningen handlade om att kvinnor inte längre bör gå ut ensamma under nätterna i staden.

– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet, sade då Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, på presskonferensen.

"Varnar endast kvinnor"

Under onsdagskvällen möttes han och journalisten Katarina Wennstam under en debatt i Aktuellt.

Wennstam, som har skrivit ett antal böcker om just våldtäkter och överfall mot kvinnor, var kritisk till varningen, mycket eftersom sådana varningar endast ges till kvinnor.

– Det här är så klart sprunget ur omtanke, ingen vill att dessa kvinnor ska råka illa ut. Men det haltar lite, om det bara handlar om omtanke, varför kallar då inte polisen till presskonferens inför varje fotbollsderby och säger: Nu tycker vi att alla killar ska stanna hemma, det är stor risk att ni kommer att utsättas för våld, säger hon i programmet

Vidare menade hon att det endast är i fall gällande mäns våld mot kvinnor som saken hamnar i knät på de möjliga brottsoffren.

"Får skilja på teori och verklighet"

Stephen Jerand höll med Katarina Wennstam i mycket av det hon sa, men menade att polisen i många fall ger rekommendationer till olika grupper.

– I flera situationer går vi ut och ger sådana rekommendationer. Det gäller om våra äldre blir utsatta, om det rör sig om vägpirater eller om pedofiler har siktats utanför skolor. Jag kan även tänka mig att ge samma rekommendation i samband med fotbollsderbyn, säger han och fortsätter.

– Att män drabbas av mer våld är normalt. Men det som har hänt i Östersund är mer onormalt, vi har aldrig varit med om något liknande. Då kanske man får skilja från teori och verklighet och ta till lite udda metoder.

Katarina Wennstam menade dock att det bidrar till ett indirekt skuldbeläggande om man ger rekommendationer som dessa.

– Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer. Vad händer med tjejen som blir överfallen, om polisen har sagt att hon inte bör gå ut. Hon får höra: "Jaha, men vad gjorde du ute då, tjejer ska hålla sig hemma". Det är det som är problematiskt, killar kommer aldrig att få höra samma sak, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.