"Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer", menar Katarina Wennstam. Foto: Cornelia Nordström"Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer", menar Katarina Wennstam. Foto: Cornelia Nordström
"Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer", menar Katarina Wennstam.  Foto: Cornelia Nordström
Wennstam skrev kritiskt om polisens uttalande i ett inlägg på Facebook.Wennstam skrev kritiskt om polisens uttalande i ett inlägg på Facebook.
Wennstam skrev kritiskt om polisens uttalande i ett inlägg på Facebook.

Katarina Wennstam: Varna killar i stället

Publicerad

Polisens rekommendation att kvinnor inte bör gå ut ensamma i Östersund har fått en hel del kritik.

Senast i raden av kritiker är journalisten Katarina Wennstam, som i SVT menade att uttalandena skapar en obalans i vilka råd som ges.

– Polisen borde gå ut och säga till killar att de inte får gå ut på krogen för rent statistiskt är det livsfarligt, säger hon i Aktuellt.

Polisens varning kom under en presskonferens på måndagen. Anledningen var de många överfall som den senaste tiden har inträffat i Östersund.

Varningen handlade om att kvinnor inte längre bör gå ut ensamma under nätterna i staden.

– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet, sade då Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, på presskonferensen.

"Varnar endast kvinnor"

Under onsdagskvällen möttes han och journalisten Katarina Wennstam under en debatt i Aktuellt.

Wennstam, som har skrivit ett antal böcker om just våldtäkter och överfall mot kvinnor, var kritisk till varningen, mycket eftersom sådana varningar endast ges till kvinnor.

– Det här är så klart sprunget ur omtanke, ingen vill att dessa kvinnor ska råka illa ut. Men det haltar lite, om det bara handlar om omtanke, varför kallar då inte polisen till presskonferens inför varje fotbollsderby och säger: Nu tycker vi att alla killar ska stanna hemma, det är stor risk att ni kommer att utsättas för våld, säger hon i programmet

Vidare menade hon att det endast är i fall gällande mäns våld mot kvinnor som saken hamnar i knät på de möjliga brottsoffren.

"Får skilja på teori och verklighet"

Stephen Jerand höll med Katarina Wennstam i mycket av det hon sa, men menade att polisen i många fall ger rekommendationer till olika grupper.

– I flera situationer går vi ut och ger sådana rekommendationer. Det gäller om våra äldre blir utsatta, om det rör sig om vägpirater eller om pedofiler har siktats utanför skolor. Jag kan även tänka mig att ge samma rekommendation i samband med fotbollsderbyn, säger han och fortsätter.

– Att män drabbas av mer våld är normalt. Men det som har hänt i Östersund är mer onormalt, vi har aldrig varit med om något liknande. Då kanske man får skilja från teori och verklighet och ta till lite udda metoder.

Katarina Wennstam menade dock att det bidrar till ett indirekt skuldbeläggande om man ger rekommendationer som dessa.

– Är det något vi har problem med gällande det sexuella våldet är det ett ständigt skuldbeläggande av tjejer. Vad händer med tjejen som blir överfallen, om polisen har sagt att hon inte bör gå ut. Hon får höra: "Jaha, men vad gjorde du ute då, tjejer ska hålla sig hemma". Det är det som är problematiskt, killar kommer aldrig att få höra samma sak, säger hon.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag